Mü'min imtihanda belli olur

Cenab-ı Hak, Kur’an'da şöyle buyuruyor: “Bir imtihan olarak size iyilik ve kötülük veririz.” (Enbiya, 35).

İmtihan hususunda İmam Ali (a.s.) şöyle buyurmuştur: “Ey insanlar! Şüphesiz Allah sizlere zulmetmeyeceği hususunda güvence vermiştir. Ama sizlere imtihan edilmeyeceğiniz hususunda güvence vermemiştir. Söyleyenden daha büyük olan (Allah) şöyle buyurmuştur: “Doğrusu bunlarda ayetler vardır. Biz şüphesiz insanları denemekteyiz” (Şerh-u Nehc’il-Belağa, İbn-i Ebi’l-Hadid, 7/110).

İmam Sâdık (a.s.) şöyle buyurdu: "Mü'minlerin Emiri Ali (a.s.) hastalanınca bir topluluk kendisini ziyaret etti ve 'Nasıl sabahladın ey Mü'minlerin Emiri?' diye sordu. O, 'Kötülükle sabahladım' diye buyurdu. Onlar, 'Subhanallah! Bu senin gibi birinin diyeceği söz müdür?' dediklerinde şöyle buyurdu: Şüphesiz Allah- şöyle buyuruyor: 'Bir imtihan olarak size iyilik ve kötülük veririz.' Buradaki hayır, sıhhat ve zenginlik; kötülük ise hastalık ve fakirliktir. Bu her ikisi de imtihan ve denemek içindir.” (el-Bihar, 81/209/25).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: “Bilin ki hiç şüphesiz Allah insanların bâtınını, onların gizli sırlarından ve örtülü içlerinden haberdar olmadığı için değil; aksine onların hangisi daha güzel işler yapıyor diye imtihan etmek ve böylece iyi işin mükafatını ve kötü işin cezasını vermek için aşikar kıldı.” (Şerh-u Nehc’il-Belağa, İbn-i Ebi’l-Hadid, 9/84).

İmam Ali (a.s.), Allah’ın, “Şüphesiz mallarınız ve evlatlarınız fitnedir” ayeti hakkında şöyle buyurmuştur: “Bu ayetin manası şudur: Şüphesiz münezzeh olan Allah insanları mallarıyla ve evlatlarıyla, kimin rızkından dolayı kızgın ve kimin de kısmetinden dolayı hoşnut olduğunu açığa çıkarmak için imtihan etmektedir. Gerçi münezzeh olan Allah onları kendilerinden daha iyi bilmektedir. Ama kendisiyle sevap veya cezayı hak edecekleri fiilleri ortaya çıksın diye imtihan etmiştir.” (a.g.e., 18/248).

İmam Hüseyin (a.s.), Kerbela’ya giderken şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz insanlar dünyanın kuludur. Din ise dillerinin ucuyla yaladıkları şeydir. Din ile geçimlerini sağladığı müddetçe ilgilenirler. Ama bela ve imtihan ile elenince dindar olanları çok azdır.” (Tuhef’ul-Ukul, 245).

İmam Rıza (a.s.), “İnsanların hangisinin daha iyi iş işlediğini ortaya koyalım diye...” ayeti hakkında şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz Allah, varlıkları ibadet ve itaat ile yükümlü kılarak imtihan etmek için yaratmıştır; (kendisi için) imtihan ve tecrübe olsun diye değil! Zira Allah her zaman her şeyi bilendir.” (el-Bihar, 4/80/5). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).

OKAN EGESEL