Depremden Önce Alınacak Önlemler!

17 Ağustos Depremi'nin üzerinden 21 yıl geçti. Son 60 yıl içerisinde doğal afet olan depremlerden maalesef 58 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 120 binden fazla vatandaşımız  yaralanmış ve yaklaşık olarak 400 binden fazla  bina yıkılmış veya ağır hasar görmüştür. Birçok maddi zararımız oluştur. Sadece Marmara Depremi'nin zararı 8.5 milyar doları tespit edilmişti.

Türkiye nüfusunun yüzde 70'i deprem bölgelerinde yaşıyor. Deprem bir doğa olayı, bir doğal afettir. Önüne geçmek mümkün değildir. Gerekli önlemleri alarak vereceği zararı ve tahribatı azaltabiliriz.

Bu yazımda olası depremden önce alınacak tedbirden bahsetmek istiyorum. Öncelikle yerleşim bölgelerini titizlikle belirlemeliyiz. Evlerimizi asla gevşek toprağa sahip meyilli yerlere yapmamalıyız. Yapıları mutlaka Yapı Tekniğine ve İnşaat Yönetmeliğine uygun ve sağlam olarak yapmalıyız. Çok kar yağan yerlere ve çığ gelen yamaçlara ev yapmamalıyız. Mevcut binalarımızın dayanıklılığını mutlaka arttırmalıyız. Sigorta sistemine dahil olmamız gerekmektedir. Ev satın almadan önce mutlaka bu belirtilen konuları dikkate almalıyız. Günlük kullandığımız eşyalarımızın ev içersinde yerleştirilmesinde önlemler almalıyız. Soba veya diğer ısıtıcıları sağlam malzemelerle duvara veya tere tespit etmeliyiz.

Yangına karşı, gaz vanası ve elektrik sigortalarını otomatik hale getirmeliyiz. Binayı terk ederken asla asansör kullanmamalıyız. Mevcut asansörlere kesinlikle deprem ve yangın sırasında kullanılmaz levhası asmalıyız. Binamızda mutlaka yangın söndürme cihazları ve malzemeleri bulundurmalıyız. Gerekli malzemelerin bulunduğu, ilk yardım malzemelerinin bulunduğu bir çanta hazır bulundurmalıyız. Depremden önce aile bireyleri olarak deprem ile ilgili bilgi alışverişi yapmalı hatta tatbikatlar yapılmalı ve toplanma merkezi belirlenmeli.

Deprem doğal afettir. Önlemlerimizi mutlaka almalıyız. Türkiye'nin bir deprem bölgesinde olduğunu asla unutmamalıyız ve gereken tedbirleri almalıyız. Bir daha ki yazımda görüşmek üzere hoşçakalın.