YARALI ŞAHİN TEKRAR ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU

Uşak’ta, Doğa Koruma ve Milli Parklar Uşak Şube Müdürlüğü tarafından yaralı halde bulunan ve 2 ay boyunca Uşak Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nde tedavisi yapılan Şahin, iyileştirilerek tekrar doğaya salındı.

Ateşli silah yaralanması sonucu vücudundaki saçma yaralarıyla bulunan Şahin, Uşak Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nde tedavisi tamamlanarak tekrar eski sağlığına kavuşturuldu.

Veteriner hekimlerin titizlikle muayene ettikleri ve sürekli gözlem altında tuttukları Şahin, 2 ayın sonunda kontrollü bir şekilde Uşak Akse Çamlığı bölgesinde doğaya salındı.

Uşak Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nde görevli veteriner hekim Okan Aydın, bu tür hayvanların doğaya önemli katkılar sağladığını belirterek, avcılara ve vatandaşlara yaban hayvanlarının vurulmaması noktasında uyarılarda bulundu. Aydın, “Yaklaşık 2 ay önce Doğa Koruma ve Milli Parklar Uşak Şube Müdürlüğü tarafından bulunan Şahin bize getirildi. Hayvanın üzerinden çıkan saçmalara bakarak bölgede avlanan avcılar tarafından ya da köylülerimiz tarafından vurulduğunu düşünüyoruz. Biz burada uyguladığımız çeşitli tedavilerle saçma yaralarını iyileştirerek gerekli müdahaleleri yaptık. Şahin’imizin şu anki durumu gayet iyi” dedi.

Bu tip yaban hayvanlarının doğanın dengesini sağlayan önemli hayvanlar olduğunu belirten Aydın; “Tabiat ana bizlere her türlü mucizeyi sunuyor. Doğada her hayvanın adeta bir görevi var ve her hayvan besin zincirinin birer halkası. Bizim insanlar olarak topraktan aldığımız besinlerin sağlıklı bir şekilde yetişebilmesi ve doğanın yeşil dengesinin korunup varlığını sürdürebilmesi için gereken denge, bu hayvanların her birinin hayatta kalmasıyla söz konusu olacaktır. Dolayısıyla bu yaban hayvanlarının kesinlikle av hayvanı olarak görülmemesi, tam tersi ciddiyetle korunması gerekmektedir.” diye konuştu. 

Yaralı Şahin’in tedavisinde görev alan bir diğer veteriner hekim Rıza Yılmaz ise bölgede avlanan avcıların ya da bölge halkının bu tip hayvanları bilerek ya da bilmeyerek vurduklarını belirterek, “Üzülerek fark ediyoruz ki vatandaşlarımız arasında yabani hayvan avlamak bir cesaret ve başarı öğesi gibi görülüyor ve gösteriliyor. Oysaki köylerimizde ve ekili dikili tarım arazilerimizde kemirgen hayvanlar ve yılanlar gibi ekinlere zarar verebilecek çeşitli haşerelerin engellenmesi noktasında bu yaban kuşlarımız ciddi önem taşıyor. Vatandaşlarımızın bu doğal dengeyi bozacak eylemlere asla izin vermemesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz Uşak Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri olarak senede en az 5-6 tane yaralı Şahin kuşuna müdahale etmek durumunda kalıyoruz. Bazılarını kurtarıp tekrar doğaya bırakabiliyoruz fakat bazıları maalesef hayatta kalamıyor. Doğal yaşamın korunması için en az bizim kadar vatandaşlarımızın da duyarlı olmasını bekliyoruz” diye konuştu. Yılmaz yaralı Şahin’in iyileşerek Akse Çamlığı bölgesinde kontrollü şekilde doğaya salındığını sözlerine ekledi.