TÜBA-GEBİP Yıllık Değerlendirme Toplantısı Çevrimiçi Gerçekleştirildi
Uşak Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Asli Üyesi Prof. Dr. Ekrem Savaş, TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı (TÜBA-GEBİP) kapsamında geleneksel olarak düzenlenen TÜBA-GEBİP Yıllık Değerlendirme Toplantısına katıldı.
[51]
TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı (TÜBA-GEBİP) kapsamında ödüllendirilen üstün başarılı genç bilim insanlarının akademik çalışmalarının sunulması ve değerlendirilmesi ile bilim insanları ve kuruluşları arasındaki ilişki ve iş birliğini geliştirmeyi amaçlayan TÜBA-GEBİP Yıllık Değerlendirme Toplantısı 17 Aralık 2020 tarihinde çevirim içi olarak gerçekleştirildi.
TÜBA-GEBİP kapsamında üç yıl boyunca mali ve akademik olarak desteklenen üstün başarılı genç bilim insanlarının akademik çalışmaları sunuldu ve değerlendirildi; Akademi üyeleri, bilim insanları, TÜBA ve üniversitelerimiz arasındaki etkileşim ve iş birliğinin geliştirilmesine hizmet eden TÜBA-GEBİP Yıllık Değerlendirme Toplantısı süresince; Fen Bilimleri I-II, Sağlık ve Yaşam Bilimleri, Mühendislik Bilimleri I-II ve Sosyal Bilimler alanlarından oluşan 6 eş zamanlı oturumda, TÜBA –GEBİP Ödülü sahipleri bilimsel projelerine ve son bir yılda yürüttükleri çalışmalarına ilişkin sunumlarını yaptı. 62 bilim insanı TÜBA-GEBİP Ödül sahibi olmalarını sağlayan “Derin Doku Floresans Görüntüleme: Yeni Nesil Yakın Kızıl‐Ötesi (Nır) Ajanlar”dan “Açık Kuantum Sistemlerinde Hafıza Etkileri ve Senkronizasyon”a “Dil İşleme Teknikleri İle Moleküller Arası Etkileşimlerin Keşfi”nden “Kanser Hücrelerinin Programlanmasının Hastalık Modeli Olarak Kullanılması”na 62 farklı projede geldikleri aşamayı anlattılar. Toplantıya toplam 125 bilim insanı katıldı.
“Bilim disiplindir, bilim disiplini sorumluluktur, bilim insanı da bu sorumluluğu hakkıyla taşıyandır.”
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker pandemi döneminde bilim insanlarının kaybının herkesi derinden üzdüğünü ifade ederek başladığı konuşmasına elbirliğiyle konu hakkında daha fazla neler yapabileceğine, eksikliklerin nasıl tamamlayabileceğine ilişkin çabaların tüm bilim camiası tarafından sürdürüldüğünü söyledi. Bilim insanının kolay yetişmediğini, bu yüzden bilim insanlarının özellikle bu dönemde göstermesi gereken özenin katlanarak arttığını kaydeden Şeker, sağlık çalışanlarının büyük özverisi için insanlığın kendilerine hep minnettar olacağını dile getirdi. Prof. Dr. Muzaffer Şeker “Mücadelede aktif görev alan tüm sağlık çalışanlarının zafer tablosu oluşturacak şekilde gayret gösterdiklerini, kendilerini riske ederek hizmet eden herkesi can-ı gönülden kutluyorum.” dedi. TÜBA-GEBİP Ödülleri'nin, Türkiye'nin saygın ve özgün bir ödül programı olduğunu altını çizen Prof. Şeker Akademi’nin, programın niteliğini her yıl artırarak GEBİP Ödüllü bilim insanlarını çoğalttığını dile getirdi ve sözlerine şu şekilde devam etti “Şimdiye kadar 508 başarılı genç bilim insanı ödüllendirildi. Ödül alanlar kadar ödül verenin de üzerinde büyük bir sorumluluk olduğunu düşünüyorum. Bu sorumluluklar içerisinde daha iyi ve güzele ulaşmak için çaba sarf ediyoruz. Ayrıca ödül sahibi bilim insanlarımızın bilimsel toplantılara gösterdiği hassasiyet nedeniyle de şükranlarımı arz ediyorum. Bilim disiplindir, bilim disiplini sorumluluktur, bilim insanı da bu sorumluluğu hakkıyla taşıyandır. Yaptıklarımızı benzer kişi ve kurumlarla paylaşarak genişletmek, büyütmek ve doğruyu elde etmek adına paylaşıyoruz. Akademi üyelerimizin danışmanlığında yürütülen bu çalışmaların, bilim dünyamıza ülkemize ve her bir ödül sahibimize başarı getirmesini diliyorum.” dedi.
“COVID-19 Küresel Salgını dünyada sağlığın yeniden değerlendirilmesini ve ekonomik ve sosyal etkileşimlerinin masaya yatırılmasını zorunlu kıldı.’’
Prof. Dr. Şeker, TÜBA’nın kamuoyuna açık şekildeki çalışmalarının yanı sıra bilim kurulu üyelerine, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na ve Cumhurbaşkanlığı makamına, üstüne düşen sorumluluk dolayısıyla gerekli bilgilendirmeleri yapmaya devam ettiğini vurguladı. TÜBA’nın dönemde Türkçe ve İngilizce yayınlar gerçekleştirdiğini ve program, proje ve faaliyetlerini ise çevirim içi toplantılar üzerinden sürdürdüklerini anlatan Prof. Şeker şu şekilde devam etti “G-20 Zirvesi başlığıyla dört ana tema üzerinde gruplar oluşturuldu ve Science-20’de (S-20) verilmiş olan yükümlülük itibarıyla Türkiye’yi temsil ettik. S-20 çerçevesinde yayımlanan ve önemli bilgiler içeren sonuç bildirgesini ağ sayfamızda yayımladık ve üniversitelerimize de gönderdik. Dünyadaki bilimsel faaliyetlerin ekonomisi gelişmiş ülkeler tarafından nasıl görüldüğünü, nasıl yönlendirildiğini ve gelecek beklentisinin bilimsel olarak neler içerdiği ve nelerin öngörüldüğü ifade ediliyor. COVID-19 Pandemisi dünyada sağlığın yeniden değerlendirilmesini ve ekonomik ve sosyal etkileşimlerinin masaya yatırılmasını zorunlu kıldı. Bu bağlamdaki çalışmaların yanı sıra yapay zekâ ve dijital devrimin yansımaları üzerinde de ayrıca duruluyor. Akademimiz de oluşturduğumuz çalışma gruplarıyla verdiğimiz desteğin ardından sonuç bildirgesini de imzaladık.” dedi.
Prof. Şeker konuşmasını küresel salgının Akademiler arası ilişkileri de olumlu etkilediğini, nihayetinde bilim insanlığın ortak mirası olması olduğunu vurgulayarak sonlandırdı.