‘Bağımlılık İle Mücadele İl Koordinasyon Kurulu’ Toplantısı Yapıldı
UŞAK HABERLER - Uşak Valiliği ‘Bağımlılık ile Mücadele İl Koordinasyon Kurulu’ toplantısı, Vali Dr. Turan Ergün başkanlığında yapıldı. Özmerkez’de gerçekleştirilen toplantıya Vali Dr. Turan Ergün’ün yanı sıra, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Belediye Başkan Vekili Gökhan Yalçın, Vali Yardımcısı Eyüp Fırat, İl Emniyet Müdürü Mesut Gezer, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Kılıç ve kurul üyeleri katıldı.
Toplantının açılışında bir değerlendirmede bulunan Vali Dr. Turan Ergün, “Uyuşturucu-uyarıcı maddeleri, kişinin merkezi sinir sistemine etki ederek psikolojik ve fiziki dengesini bozan, kişi ve toplum üzerinde ekonomik ve sosyal çöküntü meydana getiren alışkanlık ve bağımlılık yapan; kullanılması bulundurması üretilmesi ve satışının kanunlarla yasaklandığı maddeler olarak tanımlayabiliriz Madde bağımlılığı ise insan yaşamının devamı için gerekli olmadığı halde kullanmaya başlandıktan sonra ihtiyaçmış gibi o maddenin kullanılmasına devam edilmesi ve bırakmakta zorlanılması durumudur. Bağımlılık sorunu, bütün dünyanın en önemli sorunlarından birisidir. Bağımlılıkla mücadele ise tek bir kurumun, tek bir ülkenin kendi başına üstesinden gelebileceği bir konu değildir. Yerelden başlayarak ülke genelini kapsayacak kurumsal işbirliğinin yanı sıra uluslararası işbirliği gerektiren, bir çok boyutu olan bir mücadeledir. “ dedi.
Bağımlılıkla mücadelenin mutlaka bir çok koldan yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Vali Dr. Turan Ergün konuşmasını, “Elbette Emniyet birimlerimiz olsun Jandarma birimlerimiz olsun uyuşturucu üretimi, ticareti ve kullanımı ile ilgili her türlü mücadeleyi büyük bir özveri ile yürütmektedir. Ancak, uyuşturucu ile mücadele sadece güvenlik güçlerimizin müdahalesi ve mücadelesi ile çözülebilecek bir sorun değildir. Aile, eğitim, din, sosyal yapı okul ortamı gibi bu mücadeleye etki eden faktörleri gözeterek, birçok bilim dalından destek alınarak yürütülmesi gereken topyekûn bir mücadeledir. “ diye sürdürdü.
Bir çok koldan verilen bu mücadelede gençlerimizin ve çocuklarımızın ebeveynleri olarak bizlere büyük görev ve sorumluluklar düştüğünü belirten Vali Ergün konuşmasına, “Aile olarak, ebeveyn olarak çok dikkatli ve duyarlı olmalıyız. ‘Benim çocuğum yapmaz, benim başıma gelmez’ mantığından kesinlikle kurtulmalıyız. Çocuklarımızın hal ve hareketlerinde bir değişim gözlemlediğimizde bu durumu yetkili ve resmi makamlarla paylaşmak ve onlardan destek almaktan çekinmememiz gerekir. Çünkü, başlangıçta yapılacak müdahale ile daha çabuk ve daha etkili bir çözüm bulunabilirken, ilerlemiş boyuttaki bağımlılıklarda bu çok daha zor hale gelmekte, hatta belki de imkansız olmaktadır. “ diye devam etti.
Uyuşturucu-uyarıcı maddelerin kullanıldığı veya ticaretinin yapıldığı ortamların oluşumunun engellenmesinin de önemli olduğunu belirten Vali Ergün, “Bağımlılıkla mücadeleyi çok daha ciddi, çok daha köklü bir mücadele haline getirmek zorundayız. Bu mücadelede önemli bir konu da metruk binalar sorunudur. İl Özel İdaresi, İl ve İlçe belediyelerimiz ile bu konuyu her fırsatta istişare ediyoruz. Metruk binaların bir an önce yıkılmasının sağlanması büyük önem arz etmektedir. Çünkü bu binalar özellikle uyuşturucu ve benzeri maddelerin alım-satımının yapıldığı suç işlenen yerler olarak kullanılmaktadır. “ dedi. Bağımlılıkla mücadelede farkındalık oluşturulması amacıyla hayata geçirilen ‘Narko Gençlik’, ‘En İyi Narkotik Polisi Anne’, ‘Narko Nokta’ , ‘Narko Anket’ gibi projelere tüm kurumlarımızın en üst düzeyde katkı vermesi gerektiğini söyleyen Vali Dr. Turan Ergün konuşmasına şu sözlerle devam etti : “Üzerinde titizlikle durmamız gereken ‘Metamfetamin’ ile ilgili ayrı bir çalışma yapacağız. Emniyet Müdürlüğümüzün koordinesinde Narkotik Şube Müdürlüğümüz diğer kurumlarla alt toplantılar yapıp, bağımlıkla mücadele konusu üzerinde çalışacaklar. Bu çalışmalar Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu toplantısında ele alınıp, gereken adımlar atılacaktır. Bu amaçla İl Emniyet Müdürlüğümüz 2022-2023 yıllarını kapsayan bir eylem planı hazırlamış durumda. ‘Metamfetamin’ ile ilgili eylem planına göre çalışmaların yanı sıra, basın kuruluşlarımızla işbirliği içinde bu konuda bilinçlendirici yayınlar yapılacaktır. Bağımlılıkla top yekûn mücadelede etkin rol oynayacak mesleklerden birisi de aile hekimliğidir. Aile hekimlerimiz, gerek köylerde gerek şehir merkezlerinde vatandaşlarımıza birebir ulaşma imkanlarına sahip oldukları için, bağımlılıkla mücadelede çok önemli katkı sağlayacaklardır. Canımızdan öte tuttuğumuz, en değerli varlıklarımız olan evlatlarımız için büyük bir tehdit olan bağımlılık, sürekli ve çok boyutlu olarak mücadele edilmesi gereken bir sorundur. 2022 ve 2023 yılları için hazırlanan eylem planı çerçevesinde yapacağımız çalışmalarımızı daha da geliştirerek mücadele hedeflerimize ulaşılması temennisiyle, toplantıda aldığımız kararların hayırlara vesile olmasını diliyorum.” Vali Dr. Turan Ergün’ün konuşmasının ardından ilgili kurumlar tarafından bağımlılıkla mücadele alanında yapılan çalışmalar hakkında sunumlar yapıldı.