İmam Hüseyin’in (A.S.) Nasihatlerinden Örnekler
"Güneşin üzerine doğduğu deniz, kara, dağ ve çöl, ilahî azameti derk eden merifet ehli evliyaullahtan bir velinin yanında gölge gibidir."
"Ey Adem oğlu! Düşün ve de ki: Nerede dünyanın kralları ve sahipleri? Dünyayı imar edenler, nehirlerinin yataklarını kazanlar, ağaçlarını dikenler, şehirlerini kuranlar?
İstemedikleri hâlde, bütün bunları bırakıp gittiler, başka kaivimlere miras bıraktılar. Biz de kısa bir süre sonra onlara katılacağız.
Ey Ademoğlu! Yere yıkılacağını, kabre yatırılacağını ve Allah'ın huzurunda duracağını hatırla.
Ayakların kaydığı, bazı yüzlerin ağardığı, bazı yüzlerin karardığı, bütün sırların orta yere saçıldığı, adalet terazisinin kurulduğu günde bütün organlarının aleyhine şahitlik edeceğini düşün.
Ey Ademoğlu! Atalarının ve çocuklarının yere yıkılışlarını hatırla. Düşün nasıldılar ve sonra nereye yerleştiler? Ve sen çok kısa bir süre sonra onların durumuna düşecek, ibret alanlar için bir ibret olacaksın!"
"İnsanlar, dünya kuludurlar. Din ise sadece onların dillerinde dolaşır. Dinin sayesinde geçimlerini sağladıkları müddetçe onu (dini) savunurlar. Zorluklarla imtihan edildiklerinde dindarlar azalır."
"Kerbela'da şehadetle neticelenen yolculuğa çıkmasını engellemek isteyenlere verdiği cevabı:
"Bana gitme diyorsunuz fakat ben gideceğim. Öleceksin diyorsunuz, bir erkek için ölmek kötü bir şey midir?
İnsanın hedefi alçak şeyler olursa, makam ve büyüklük taslamak için ölürse, "hedefine ulaşamadı" derler ve böyle bir ölüm kötü bir şeydir.
Fakat hakkı yüceltmek uğrunda, Hak yolunda ölen birisi için hiç de kötü bir şey değildir.
Çünkü o öyle bir yolda yürüyor ki, Allah'ın sâlih ve layık kulları da o yoldan yürümüşlerdir."
"Farz olan cihadlardan birisi, insanın kendisini günahtan koruması için nefsi ile cihad etmesidir. İşte bu cihad, cihadların en büyüğüdür (Cihad-ı Ekber).
Sünnet olan cihad ise kişinin bir sünneti ayakta tutmak, uygulamak ve ihyâ etmek için çalışmasıdır. Bu yolda çalışmak ve çaba sarf etmek en üstün amellerdendir.
Çünkü bu bir sünneti diriltmektir. Nitekim Resulüllah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
"Kim bir iyi çığır açarsa, yaptığı iyiliğin sevabı ile birlikte kıyamete kadar açtığı çığırdan gidenlerin sevabı kadar savap kazanır; onunla amel edenlerin sevabından da bir şey eksilmez."
"Akıl ancak Hakka uymakla kâmil olur."
"Allah korkusundan ağlamak cehennem ateşinden kurtulmaya sebep olur."
"Yanında başkasının gıybetini eden birisine buyurdu ki: Ey adam! Gıybet etmekten sakın; çünkü gıybet cehennem köpeklerinin katığıdır."
"Biri ona, "Rabbinden ne çok korkuyorsun" dediğinde o şu cevabı verir. Dünyada Allah'tan korkanlardan başkası, kıyamet günü azaptan emin olamaz."
"İmam Hüseyin zâlim yöneticilere nasıl davranılacağı ile ilgili olarak şöyle buyuruyor:
Ey insanlar! Resulüllah (s.a.v.) şöyle buyurdu: Allah'ın haram kıldıklarını helal sayan, Allah'ın ahdini çiğneyen, Resulüllah (s.a.v.)'in Sünnet'ine aykırı hareket eden, Allah'ın kullarına karşı günah ve düşmanlık esasına dayalı bir ilişki tarzını benimseyen zâlim, zorba bir sultan görüp de, fiili veya sözlü olarak ona karşı gelmeyen kimseyi, yüce Allah'ın o zâlim ve zorba sultanı soktuğu yere sokması bir haktır."
"Cömert davranan yücelir; cimrilik yapan ise alçalır."
"Kim bir mü'minin keder ve üzüntüsünü giderirse, Allah-u Teala onun dünya ve ahiret üzüntülerini giderir."
"En âciz insan, dua etmekten âciz olan insandır. En cimri insan da, selam vermekte cimrilik eden insandır." (Prof. Dr. Haydar Baş İmam Hüseyin eserinden)