Uygulanacak Mimari Proje Bölgeyi Kalkındıracak
Uşak Kurtuluş Mahallesi’nde yer alan ve fiziki olarak cazibesini kaybeden, 1 Eylül Caddesi 2. Doğan Sokak, Adak Sokak, Abdiloğlu Sokak, Dede Hasan Sokak ve Acun Sokak ile sokağın sonundaki parkı kapsayan ‘Uşak Belediyesi Yayalaştırılan Sokaklar Mimarlık Kentsel Tasarım Fikir Proje Yarışması’nın kolokyumu Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlendi.
Toplamda 5 sokağı ve bir park alanını barındıran bölgede yaşayan vatandaşların, iş yeri sahiplerinin, yarışmacıların ve jüri üyelerinin katılım sağladığı programa Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın bizzat ev sahipliği yaptı.
14 projenin katılım sağladığı, alanında seçkin jüri üyeleri tarafından derecelendirmenin yapıldığı, Uşaklı Mimar Burak Arifoğlu ile ekibinin birinci olduğu yarışmadaki katılımcılara ve jüri üyelerine teşekkür plaketi takdim edildi.
Başkan Çakın, şehrin ticari hareketliliği yüksek ve insan sirkülasyonu açısından yoğun olan bu sokakların yenilenmesinin hem kente hem de sokak esnafına büyük bir artı sağlayacağını kaydetti. Yenilenmenin ve modernleşmenin yarınlara güvenle bakabilmek için bir gereklilik olduğunu ifade eden Başkan Çakın, bu yolda birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekti.
“HEDEF, KALICI İZLER BIRAKARAK YARINLARA DEĞER KATMAK”
Şehirlerin yaşayan unsurlar olduğunu, zaman içerisinde talebe ve ihtiyaca göre yenilenmesi gerektiğini kaydeden Belediye Başkanı Mehmet Çakın, “Sokakları, binaları, dizaynı, yeşil alanları ve daha nicesi, bir şehrin dili, ruhu ve kendisini ifade etme biçimidir. Bizler de Uşak’ı çağımızın mimari anlamda öne çıkan unsurlarıyla buluşturma, şehrimizde kalıcı izler bırakma, yarınlara değer katma, insanımıza ve kadim şehrimize güzel eserler sunma hedefini taşıyoruz. Bu kapsamda, Kurtuluş Mahallemiz’de yer alan bölge için, nitelikli ve işlevsel bir uygulama olması adına, Mimarlar Odamızla “Yayalaştırılan Sokaklar Mimarlık Kentsel Tasarım Fikir Proje Yarışmasını” gerçekleştirdik.” dedi.
“BÖLGEDE KORNA SESLERİ DEĞİL, İNSAN SİRKÜLASYONU OLACAK”
Şehirlerin mimari ve fiziksel özelliklerinin insan üzerindeki etkisine işaret eden Başkan Mehmet Çakın, “Sanat anlayışı ile işlenmiş şehirler geleceğe bırakılacak en güzel miras olacaktır düşüncesiyle, bu sokaklarımızın büyüyen şehrimizde değerini koruması, esnaflarımızın ekonomik olarak güç kazanması, alanın bir cazibe merkezi haline getirilmesi için yeni bir dizayn temel gerekliliktir. Şehirler geliştikçe ve genişledikçe, yerel yönetimlerin ve müteşebbislerin ürettiği hizmetler dahilinde ilgi odakları dağılmakta, eskiler kendisini yenilemedikçe farkında olmaksızın yavaşça güç kaybetmektedir. Yayalaştırılan Sokaklar Projemizle, bölgemizi uygun maliyetlerle bir cazibe merkezi haline getirmiş olacağız. İstiyoruz ki, korna seslerinin, trafik sıkışıklığının, dağınıklığın olduğu değil, trafikten arındırılmış, insan sirkülasyonunun daha yoğun olduğu, şehre gelenin görmeden gitmeyeceği daha etkileyici sokaklarımız olsun.” ifadelerini paylaştı. Başkan Çakın, projenin önümüzdeki yıl itibariyle başlayacağını ve arzulanan Uşak’ın, yerel yönetim ve halkın iş birliğiyle inşa edileceğini vurguladı.