Ada Çayı'nın Faydaları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır
Haber
03 Nisan 2023 - Pazartesi 04:40
 
Ada Çayı'nın Faydaları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır
Sağlık Haberi
Ada Çayı'nın Faydaları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır

Köşe yazarımız Aziz Karahan köşesinde "Ada Çayı'nın Faydaları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır" adlı yazısına yer verdi.

 

Aziz Karahan köşe yazısında şu ifadelere yer verdi;

Ülkemizde Akdeniz,Ege ve Marmara bölgelerinde kendiliğinden yabani olarak yetiştiği gibi kültüre edilerekte yetiştirilir.  Adaçayı türünün çiçek açma döneminde toplanıp kurutulmuş yapraklarıdır. Bu tür 50-100 cm. yüksekliğinde morumsu mavi çiçek açar, yaprakları ise iki yüzeyi tüylü gri renktedir.  Bazı dallarının üzerinde küçük bir elmayı andıran esmer yeşil renkli meyveleri vardır, acı elma yağı meyvelerinden çıkartılır.
 
 
Kullandan Kısmı: Yaprakları, dalları, meyveleri.
 
Etkisi: Tibbi adaçayı her derde deva olarak bilinir. Halk arasında adet düzensizliği ve sancısı için kullanılır. Menepoz  sıkıntılarında çok faydalıdır. Mide ve bağırsak gazlarına iyi gelir. Mide, bağırsak iltahabı ve yaralarında kullanılır. Akciğer hastalıklarında çok faydalıdır (öksürük, bronşit nefes darlığı, balgam söktürür) Ates  düşürür. Bademcik iltahablanmalarında kullanılır. Ağız içi yaralarına iyi gelir. Sinir sistemini rahatlatır. Uykusuzluk için kullanılır, Saç dökülmesini önler. İdrar yolları  iltihabına iyi gelir. Romatizmal hastalıklarda, Sivilce, Egzama ve Sedef hastalıkları için kullanılır.
 
Kullanılışı: Adaçayı yaprakları dahili olarak demlenip içilir, kaynatılıp suyu harici yara, sivilce ve saç dökülmemesi kullanilir. Kaynatılan suyu ağız yaraları için gargara yapılır. Yağı küçük çocukların karın sancı ve gazı için göbeğinin etrafına veya ayaklarının altına sürülür.  Romatizma ağrıları içinde yağı sürülür.
 
Bir dahaki yazımızda görüşmek dileğiyle, sağlıkla kalın..
Kaynak: Editör:
Etiketler: Ada, Çayı'nın, Faydaları, Nelerdir?, Nerelerde, Kullanılır,
Yorumlar
Haber Yazılımı