Prof. Dr. Haydar Baş 'Dünya bir imtihan sahasıdır '
Haber
03 Ağustos 2020 - Pazartesi 00:00
 
Prof. Dr. Haydar Baş 'Dünya bir imtihan sahasıdır '
Prof. Dr. Haydar Baş 'Dünya bir imtihan sahasıdır '
Ekonomi Haberi
Prof. Dr. Haydar Baş 'Dünya bir imtihan sahasıdır '

Prof. Dr. Haydar Baş diyorki; ‘Hayatın kendisi bir imtihan olunca, bu imtihan suresi insanın bütün ömrünü kapsıyor demektir.’

"İnsanlar ve cinlerin yaratılış gayesi Cenab-ı Hakk'a hakkıyla kul olmaktır. Bu ise hayatı kuşatmış bir dizi imtihanı başarmakla mümkündür. Hatta bu anlamda hayatın kendiside başlı başına bir imtihandır.

"O, hanginizin daha güzel iş yapacağını denemek için ölümü ve hayatı yarattı." (Mülk Suresi 2) buyrulmaktadır.

Hayatın kendisi bir imtihan olunca, bu imtihan suresi insanın bütün ömrünü kapsıyor demektir. O halde insanın yaşadığı her an, karşılaştığı her olay, bu ömür boyu imtihanının bir parçasıdır." (Makalat sh:127)
  
'Olayların bir çok yönü vardır'
 
"Hak yolda mücadelede zaman zaman düşüşler, kalkışlar, iniş, çıkışlar, mağlubiyet ve zaferler olabilir. Fakat unutulmamalıdır ki; hadiselerin zahir ve batın birçok yönü olduğu gibi, kaderi ilahiye bakan tarafı da vardır. Ancak nihai zafer, samimi olarak inananların ve hak yolda sabır, sebat gösterenlerindir." (Rahmet-el lil Alemin c. 1- sh:323)
 
'Tamamlanmamış bir resimde birçok hatalar bulabilirsiniz'
 
"Bir ressam, bir resmi yeni yapmaya başlamış olsa, biz bu tamamlanmamış resimde birçok hata bulabiliriz. Ne var ki, resim tamamlanmış olmadığı için kendisinde eksikler bulunması doğaldır. Biz cehalet, haset, gaflet yâda diğer bir duygu saikiyle o resmi kabullenmeme mantığına bürünsek hem ressamın büyüklüğünü, hem de doğacak güzel bir sanat eserini körü, körüne inkâr etmiş oluruz…

İşte her mümin kardeşimizde Allah'ın (c.c) bir sanatıdır. Terbiyesi tamamlanmamış bir insanda hatalar bulunması bu cihetle doğaldır ve bu cihetle muamele edemememiz mutlak kadere ters düşmemiz olur…" (İslam ve Hz. Mevlana sh:234)
 
'Ancak kafir olan Hak'tan ümidini keser'
 
"O halde kul, hiçbir şart ve hiçbir halde Rabbinin mağfiret eşiğinden ayrılmamalıdır. Ne affedilmişliğin getireceği şımarıklık ve gevşeklik ne de bağışlanma ümidinin yokluğuyla gelecek olan küskünlük ve Hakk'a(c.c) dargınlık, çıkış yolu değildir, çıkmaz sokaktır. Bu sebeple kul tövbeye sarılmalı ve her dem Rabbinin rahmet kapısını güzel amellerle, rahmeti celb edecek samimi ve ihlâslı gayretlerle çalmalıdır. Asla ümidini yitirmemelidir. Zira ancak kâfir olan Hak'tan ümidini keser…" (İslam ve Hz. Mevlana sh:275) 
 
 'İbadetsiz kul olunmaz'
 
"Kulun ademiyeti ibadetle mümkündür. İbadet, kulu varlıklardan soyar. Hak varlığına iletir, hazırlar. O bakımdan ibadetsiz Hak bulunmaz ve ibadetsiz de kul olunmaz." (Makalat sh:82)
 
"Yoksa siz, Kitabın bir kısmına inanıp, bir kısmını inkâr mı ediyorsunuz? Sizden öyle davrananların cezası, dünyada ancak rüsvalık; kıyamet gününde ise en şiddetli azaba itilmektir.
Allah, sizin yapmakta olduğunuzdan asla gafil değildir." (Bakara Suresi 85)
 
"O öyle Allah'tır ki, O'ndan başka ilah yoktur. Elbette sizi kıyamet günü toplayacaktır. Bunda asla şüphe yok.
Allah'tan daha doğru sözlü kim olabilir." (Nisa Suresi 87)
Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör:
Etiketler: arsiv
Yorumlar
Haber Yazılımı