Tüm Emekli -Sen Uşak Şubesi Emekliler Açlık Sınırının Altında Ücret Alıyor!
Haber
10 Aralık 2018 - Pazartesi 00:00
 
Tüm Emekli -Sen Uşak Şubesi Emekliler Açlık Sınırının Altında Ücret Alıyor!
Tüm Emekli -Sen Uşak Şubesi Emekliler Açlık Sınırının Altında Ücret Alıyor!
Atatürk Haberi
Tüm Emekli -Sen  Uşak Şubesi  Emekliler Açlık Sınırının Altında Ücret Alıyor!

Tüm Emekli- Sen Uşak Şubesi  Başkanı Mehmet Yalçın yaptığı basın açıklamasında;” Emekliler Açlık Sınırının Altında Ücret Alıyor.” dedi.


Tiritoğlu parkında basın açıklaması yapan Tüm Emekli Sen Uşak Şube Başkanı Mehmet Yalçın emekli maaşlarıyla ilgili şunları dile getirdi: "Bütçeler iktidarlarının kaynağın kimlerde toplanacağı ve nereye harcanacağına dair tercihlerini ortaya koyar. Yaşadığımız ekonomik krizin faturasının kime çıkacağının, krizin etkileri karşısında kimlerin korunacağının işaretleri bütçede verilir. Sistem başkana vergi koymaktan, istenildiği kalemde keyfi harcama yapmaya kadar demokratik bir toplumla bağdaşmayan yetkiler tanıyor.

BÜTÇE AÇIĞI KİMLERDEN TOPLANACAK

2019 bütçesi 960 milyar olarak ön görülmüş, gelirler 807 milyar, bütçe açığı 93 milyar olarak görülüyor. bunun anlamı, 2019 yılında 93 milyar lira halka zam olarak yansıyacak.

2019 bütçesinde de vergi yükünün yine emekçi, emekli ve dar gelirlilerin sırtına yıkılacağı anlaşılıyor. ÖTV ve KDV oranları yetmiyormuş gibi, artan oranlı vergi dilimi uygulamasının sürdürülmesi nedeniyle 2019 ücret/ maaş zamları daha verilmeden uçup gitmiştir.

KESK- AR’a göre 2018 Eylül ayı açlık sınırı 2214 TL yoksulluk sınırı 6237 TL tek çalışanın aylık harcaması 2360 TL’dir. Ayrıca emeklilerin %80 i açlık sınırının altında ücret almakta ve bu bütçeyle öyle görünüyor ki bu zan furyası ve ekonomik kriz daha da şiddetlenerek devam edecek ve dar gelirlilerin durumu daha da kötüye gidecek.

Çalışan ve iş arayan emeklilerin sayısının giderek artmasının temel nedeni emekli aylıklarının insanca yaşamaya yetecek seviyede olmaması ve giderek düşmesidir.

Türkiye OECD ülkeleri arsında,  çalışan dönemde alınan maaşa oranla en  düşük emeklilik maaşı veren ülke konumundadır.

TÜİK ‘ten alınan rakamlar tam gerçeği yansıtmasa da Sayıştay raporlarından da belirtilen yolsuzluklar ve usulsüzlükler iktidarı rahatsız etmiş olacak ki çareyi her iki kurumun başkan yardımcılarını görevden almakta bulmuşlardır.

BÜTÇEDEKİ DAĞILIM NEYİ GÖSTERİYOR

Tasarruf öngörülürken, cumhurbaşkanlığı bütçesinin %29 arttırılması “kriz yok, bu psikolojiktir” açıklaması, sözü kimleri inandıracaktır.

İnandırıcı olmak istiyorlarsa; Cumhurbaşkanına yapılan %26 lık zam tüm emekli ve emekçilere uygulansın, emeklilikte yaşa takılanların yasası çıkarılsın, dolaylı vergiler en az % 50 indirilmelidirler.

5510 SAYILI KANUNDA DERHAL DEĞİŞİKLİĞE GİDİLMELİ

5510 sayılı kanun yürürlüğe girmeden önce prim kazanç güncellemeleri belirlenirken enflasyon oranlarına ve milli gelir artış oranının tamamı dikkate alınmaktayken 1 Ekim 2008 den sonra prim kat sayıları güncellenirken milli gelirin %30u dikkate alınmaktadır. Bu durum kazançlarda önemli oranda hak kaybına neden oluyor.

EMEKLİLER NE BEKLİYOR, NE İSTİYOR
  • Tüm emekli maaşlarına %26 oranında zam yapılsın
  • Tüm emeklilere yılda 2 kez birer maaş tutarında ikramiye verisin
  • Sağlık hizmetlerinde uygulanan tüm kesintiler kaldırılsın
  • Toplu taşıma araçlarında ülkenin her yerinde emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın.
  • İşçi , memur ve bağ-kur emekli aylıkları arasındaki eşitsizlik giderilsin
  • Emekli sendikaları statü  yasası çıkartılarak emeklilerin sendikal hakları anayasal güvenceye alınsın
  • Emekli maaşları tek yanlı olarak değil, sendika ile toplu sözleşme yapılarak belirlensin.

Görülüyor ki bu sistemin değişmesi, Türkiye’nin krizden çıkışı için bir zorunluluktur.

Şimdi TBMM’ye yüksek sesle şu soruyu sormalıyız “bu bütçe kimin bütçesi” sarayın mı halkın mı?

Bütçe mücadelesinin aynı zamanda bir demokrasi mücadelesi olduğuna inanıyoruz.

Yılmadan yorulmadan tüm demokrasiden yana güçlerle birlikte mücadelemizi yükselterek bu koşulları değiştirmek elimizdedir. Yaşasın örgütlü mücadelemiz, 10 Aralık 2018."  dedi.



Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör:
Etiketler: arsiv
Yorumlar
Haber Yazılımı