Koronavirüs Bebeklere ve Çocuklara Bulaşır Mı?
Haber
18 Mayıs 2020 - Pazartesi 00:00
 
Koronavirüs Bebeklere ve Çocuklara Bulaşır Mı?
Koronavirüs Bebeklere ve Çocuklara Bulaşır Mı?
Atatürk Haberi
Koronavirüs Bebeklere ve Çocuklara Bulaşır Mı?

UŞAK HABER - Prof. Dr. Önder Çelik, koronavirüse karşı muhtemel yeni tedavi yöntemlerini açıklayan bir makalelerinin kabul edildiğini duyurdu.

Uşak'ta Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olarak çalışan Prof. Dr. Önder Çelik ve 15 kişiden oluşan araştırmacı grubu koronavirüse (COVID19) karşı kullanılabilecek olası tedavi mekanizmalarını uluslararası bir dergide yayına kabul edilen bilimsel bir makale ile açıkladılar.

Hamile olan kadınların koronavirüse yakalanmasına rağmen doğan çocuklar da virüse neden rastlanmadığını araştırarak yola çıktıklarını belirten Prof. Çelik; Türkiye’nin değişik Üniversite ve Eğitim Araştırma hastanelerinde görev yapan 15 akademisyenden oluşan bir ekiple, “virüsler, akciğer, gebelik ve plasenta” ile ilgili 1992-2020 yılları arasında çıkan yaklaşık 3100 makaleyi hızlı bir şekilde okuyup sentez ettiklerini ve iki farklı makale hazırladıklarını belirtti.

Anne karnındaki bebeklerde bulunan ve plesanta denilen bebek eşinin, annedeki koronavirüsün bebeğe geçmesini engellediğini ifade eden Prof. Dr. Çelik, bu koruyucu sistemin özellikleri ile yetişkin akciğerleri arasında bir bağlantı kurmaya çalıştıklarını ifade etti. Çelik, “İnsan için akciğer neyse bebek için de plasenta odur. Topladığımız makaleleri ayrıntılarıyla değerlendirdiğimiz zaman şu bilimsel gerçekle karşılaştık. Gaz alışverişi, beslenme ve koruma görevleri olan plasental bariyer yapısal olarak akciğerlerden çok farklı özellikler taşımaktadır. Bebeklerdeki bariyer yaklaşık 2 mikron çapında olmasına rağmen akciğer bariyeri 0. 65 mikron çapındaydı. Yani iki bariyer arasında bebek lehine 3 katlık bir kalınlık fazlalığı vardı. Bebekteki bariyer arka arkaya sırlanmış üçten fazla bariyerin birleşmesinden oluşmaktadır. Oysa akciğerlerdeki bariyer iki farklı hücre grubunun oluşturduğu aralarında zayıf bağlantı noktaları içeren bir özelliğe sahiptir. Bebekteki bariyeri kalınlık ve dizayn açısından İstanbul surlarına benzerken akciğerlerdeki bariyer bir bahçe çitini andırmaktadır. Bebek bariyeri üzerinde virüslerin tutunması için gerekli yapıların çoğu yok iken akciğer hücrelerinde tutunmak ve hücre içine girmek için yeterli kapılar çok miktarda mevcuttur” dedi.

 “Virüs hücreye hasar vermek için birden fazla yol kullanıyor”

 Güncel koronavirüs tedavilerinin, virüsün insan vücuduna girmek için kullandığı ACE2 yolağı üzerine odaklandığını belirten Prof. Çelik, virüsün en az 6 farklı yol (Proteasome, NF-kB, CME, Caveolin, PAK1, LXs) ile hücreyi etkilediğini ve tedavi yöntemlerinin buna göre planlanması gerektiğini ifade etti. Çelik, “Virüsün hücreye hasar verebilmesi için illaki hücre içine girmesi gerekmiyor, hücre dışında bulunan ve hücre içine uzantılar veren bazı kapılara tutunarak hücre hasarını başlatabiliyor. Akciğer bariyerleri ile bebek eşi arasındaki temel farklılık ta burada yatmaktadır. Akciğer bariyerindeki “kaveolin” dediğimiz kapılar koronavirüs tarafından hücrelerin öldürülmesinde kullanılan temel mekanizmadır. Virüslerin bir kısmı ACE2 kapısıyla hücre içine girerken geride kalanlar ise kaveolin kapılarına tutunmakta ve hücrenin yaşamsal görevlerini idame ettiren yolakların pimini çekerek devre dışı bırakmaktadır. Akciğerde yoğun şekilde bulunan kaveolin kapılarının bebek eşinde hiç olmadığını çalışma ekibi fark eder etmez hayretler içinde kaldıklarını belirten Prof. Çelik bebeği koruyan bu mekanizmanın akciğerlerde devreden çıkarılmasının ya da bloke edilmesinin koronavirusa karşı yeni bir tedavi stratejisi oluşturabileceğini düşünüyoruz. Bu amaçla kaveolinlerin etkisini azaltan kolesterol sentez inhibitörü ilaçların kullanılabileceği fikirlerini makalemizde anlattık. Kaveolin kapılarını biz bebeğin eşinde göremiyoruz, sadece gebeliğin erken dönemlerinde bir miktar ortaya çıkıyor ve sonra kayboluyor. Dolayısıyla bebeği virüs atağından, koruyan bu reseptör yolaklarının insan akciğerlerinde çok fazla miktarda olması insanları bu hastalığa karşı dirençsiz hale getiriyor” diye ifade etti.

“Makalemiz Uluslararası Bir Dergide Kabul Gördü”

 Yaptıkları araştırmalar neticesinde, elde bulunan ilaçlara ek olarak makalede anlatılan ilaçlarla koronavirüsün insan vücuduna girmesini veya girmiş virüslerin hasar verme oranını engelleyebileceklerini ifade eden Çelik, araştırmaları sonucu yazdıkları makalenin “Cell Mol Biol” dergisinde kabul edildiğini ikinci makalelerinin ise değerlendirme aşamasında olduğunu söyledi. Çelik, “Makalemizde virüsün hücreye hangi kapıları kullanarak zarar verdiğini tek tek açıkladık. Bu kapıları şematize ettik ve bu yolaklara etkili elimizde mevcut ilaçlar var mı diye bunları araştırdık ve her bir kapıya yönelik farklı amaçlar için kullanılan ilaçlar (off-label) olduğunu gördük. Makalemizde bu ilaçların tümünün kullanım şekillerinden, yan etkilerinden normal insanlarda ve gebelerde kullanımından tek tek bahsettik dedi. Makale muhtemelen önümüzdeki hafta hızlı bir şekilde yayına girecek ve uluslararası bilimsel arenada ulaşılabilir hale gelecektir. Pandemi sürecini çok iyi bir şekilde yöneten başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sağlık bakanımız olmak üzere tüm sağlık çalışanlarına ve hastalarımıza bir nebze katkısı olması amacıyla bu makaleyi Uşak İl Sağlık Müdürlüğümüz aracılığıyla Sağlık Bakan’lığımıza da ilettik. Önerdiğimiz ilaçların bilimsel etki mekanizmalarını olası yan etkilerini ve hastaların tedavisinde kullanılırsa yapacağı katkıları makalemizde detaylarıyla dile getirdik. Ancak bu ilaçların koronavirüs hastalarının tedavisinde kullanılıp kullanılmayacağına dair nihai kararı her ülkenin bilim kurulu verecektir” dedi. Bu ilaçlardan bazılarının hastalığın bulaşmasını önlemek için de (profilaksi) kullanılma olasılığı test edilmelidir.

“Koronavirüsle Mücadelenin En Önemli Şartı Sosyal Mesafeyi Korumak”

Vatandaşları koronavirüs ile mücadelenin en önemli şartının sosyal mesafeyi koruyarak hijyen kurallarına uymak olduğu konusunda da uyaran Prof. Çelik, düzenli beslenmenin, alkali sıvı tüketiminin, sigaradan uzak durmanın önemine dikkat çekerek sosyal medyada duydukları her ilacı ya da takviye gıdaları hekimlere danışmadan kullanmamalarını söyledi.

www.usakhaberler64.com

Etiketler; Uşak, Uşak Haberler, Uşak Haber, Prof. Dr. Önder Çelik,
Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör:
Etiketler: arsiv
Yorumlar
Haber Yazılımı