Ay Tutulmasında Kılınması Gereken Namaz : Ayat Namazı
Haber
05 Haziran 2020 - Cuma 00:00
 
Ay Tutulmasında Kılınması Gereken Namaz : Ayat Namazı
Ay Tutulmasında Kılınması Gereken Namaz : Ayat Namazı
Atatürk Haberi
Ay Tutulmasında Kılınması Gereken Namaz : Ayat Namazı

Bu sene Ay tutulması Türkiye’de 5 Haziran’da 20:45'te başlayacak ve 22:24'te en belirgin hale gelecek, Yarı gölgeli tutulma 00:04'te sona erecek. 

Değerli okuyucularım, çoğumuzun bilmediği ancak Ehl-i Beyt Ekolü'nde dört şeyden dolayı farz olan  Ayat Namazı hakkında sizi bilgilendirmek istedim.

Ayat Namazı şu  dört şeyden dolayı farz olur;

1- Güneş tutulması, 2- Ay tutulması (Tutulmaları kısmi olsa ve kimse korkmasa bile), 3- Deprem, 4- Şiddetli gök gürültüsü ve şimşek, yıldırım çakması, kara ve kızıl rüzgârların esmesi ve benzeri şeyler. (Halkın geneli korkuya düşerse).

- Deprem, gök gürültüsü, şimşek çakması ve benzeri şeyler meydana geldiği zaman, ayat namazı hemen kılınmalı ve kılınırken eda niyeti edilmelidir. Kılınmazsa günah işlenmiş olur ve ömrün sonuna kadar kılınması farzdır.

-Güneş ve ay tutulmasından haberi olmayan kimse, güneş ve ay tamamen açıldıktan sonra tamamının tutulduğunu anlarsa, ayat namazını kaza etmelidir. Bir miktarın tutulmuş olduğunu anlarsa kaza etmesi farz değildir.

İmam Rıza (a.s.) buyurdu ki:
"Güneş tutulduğunda neden ayat namazının kılınması gerekir, diye sorulacak olursa şöyle cevap verilir:

O, Allah'ın nişanelerinden bir nişânedir. Ama rahmet mi, yoksa azap mı için görüldüğü bilinmediğinden Resûlullah (s.a.v.), ümmetinin Yaratanına yönelmesini, O'nun rahmetine sığınmasını istedi. Böylece, bu durumda Allah onun şerrinden koruyup bela ve kötülüklerinin ise önünü alması içindir. Nitekim, Yûnus'un (a.s.) kavmi Allah'a ağlayıp sızlayarak yöneldiklerinden dolayı onlardan azabı kaldırdı. (Ayat namazı dört şey sebebiyle farzdır: Güneş tutulması, ay tutulması, deprem, çoğu insanın korktuğu kırmızı veya siyah kasırgalar, şimşekler ve gökgürültüsü).

'Ayat namazında neden on tane rükû vardır? diye sorulacak olursa şöyle cevap verilir:

Gökyüzünden yeryüzüne farz namazı nâzil olduğu zaman gece ve gündüz on rekât idi. İşte o namazların rekât sayısı bu namazda toplanmıştır. Aynı zamanda bu namazda da secde vardır. Çünkü rükû olup da secdesi olmayan namaz yoktur. Namazın secde ve huzû ile bitirilmesi için de secde karar kılındı. Dört tane secdesi vardır. Zira, eğer dört secdeden birisi eksik olursa namaz bâtıldır. Çünkü, namazda olması gerekli olan en az dört secdedir.
'Rükû yerine neden secde farz kılınmadı?' diye sorulacak olursa şöyle cevap verilir:

Ayakta kılınan namaz, oturarak kılınan namazdan daha faziletlidir. Ayakta duran, güneş tutulmasını ve onun açılmasını görebilir ama secde eden göremeyeceğinden dolayıdır.

'Neden Allah'ın farz etmiş olduğu farz namazlardan farklı olup rüknü değiştirilmiştir?" diye sorulacak olursa şöyle cevap verilir: Bu âlemde olan düzenin, güneş tutulması sebebi ile değişmesinden dolayıdır. Dolayısıyla, her ne zaman illet değişirse mâlul da değişecektir."

Ayat namazı iki rekâttır ve her rekâtinda beş rükû vardır. Kılınma şekli şöyledir:

 Niyet edildikten sonra tekbir alınır ve bir Fatiha ve bir sûre tam olarak okunur. Rüküya gidilir ve rüküdan kalkılır. Yine bir Fatiha ve bir sûre okunarak tekrar rüküya gidilir. Bu iş beş defa tekrarlanır. Beşinci rükûdan doğrulduktan sonra iki secde yapılır. Sonra ayağa kalkılıp ikinci rekâtta birinci rekât gibi kılınır. Teşehhüd okunup selam verilir. (Prof.DR.Haydar Baş, Kur'an ve Sünnet Işığında Büyük İslam İlmihali NAMAZ)
Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör:
Etiketler: arsiv
Yorumlar
Haber Yazılımı