Kadın Kooperatifleri 3. Bölgesel Buluşması Gerçekleştirildi
Haber
24 Aralık 2020 - Perşembe 00:00
 
Kadın Kooperatifleri 3. Bölgesel Buluşması Gerçekleştirildi
Kadın Kooperatifleri 3. Bölgesel Buluşması Gerçekleştirildi
Atatürk Haberi
Kadın Kooperatifleri 3. Bölgesel Buluşması Gerçekleştirildi

Vali Funda Kocabıyık; III. 180 Günlük Cumhurbaşkanlığı İcraat Programı kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sorumluluğunda İzmir'de gerçekleştirilen Kadın Kooperatifleri III. Bölgesel Buluşması olan Ege Bölgesi Kadın Kooperatifleri Buluşması toplantısına video konferans yöntemiyle katıldı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Ege Bölgesi illerinin Valileri, Vali eşleri, kadın milletvekilleri ve Kadın Kooperatifleri temsilcileri online olarak katılım sağlayarak, kadın kooperatifçiliğinin geliştirilmesi, iş birliği ve diyaloğun arttırılması, iyi olan uygulamaların yaygınlaştırılması ve farkındalık yaratılması ile birlikte kadınların üretimde daha fazla yer alması için yapılacaklar üzerinde duruldu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, programda yaptığı konuşmada kadın kooperatifçiliği alanında iş birliğini geliştirmek, farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla çalışmalar yaptıklarına dikkati çekti.

Kooperatifçiliğin, işsizliğin önlenmesinde, yoksullukla mücadelede, sürdürülebilir kalkınma ve istihdam politikalarında güçlü bir enstrüman olarak değerlendirildiğini anlatan Bakan Selçuk, bu anlamda kadınların desteğini ve emeğini önemsediklerini dile getirdi.

Son 18 yılda Sadece Ege Bölgesinde yaptıkları yatırım miktarının 230 milyarı lirayı aştığını hatırlatan Bakan Selçuk, şöyle devam etti:

"İş gücü ve istihdamımızı artırmaya yönelik projeleri önemsiyoruz. Kadınlarımızın iş gücüne katılmasında çok önem verdiğimiz bir konu. Bu alanda Ege Bölgesi'nde yaptığımız yardımların tutarı 20 milyar lirayı aştı. Salgında etkilenen tüm kesimlere yardımcı olmak için sosyal kalkınma desteği başlattık. Kadınlarımıza, çocuklarımıza ve ihtiyaç duyan tüm kesimlere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Türkiye genelinde bu sayedeki destek 45 milyar liraya yaklaştı."

Toplumun ve dünya nüfusunun yarısının kadınlardan oluştuğunu dile getiren Bakan Selçuk, kadınları güçlendirmenin aileyi ve ülkeyi güçlendirme anlamına geldiğine inandıklarını söyledi.

Kadına yönelik şiddetle ilgili de önemli hamleler gerçekleştirildiğini anımsatan Selçuk, "Emine Erdoğan Hanımefendinin öncülüğünde geçen yıl 'Mercan Seferberliği' başlattık. Çünkü mercanlar okyanusların akciğeridir, kadınlarımız da toplumun akciğeri diye düşünüyoruz. Kadınlarımızın kendi hikayelerini oluşturabilmeleri için fırsat sunuyoruz. Kadınlarımızın kendi hikayelerini yazmaları çok önemli. Bu hikayeler gelecek nesillere rol model olacak." ifadesini kullandı.

"Kadınların İş Hayatına Katılımı İçin Teşviklerimiz Var"

Kadınları desteklerken iş ve aile dengesini kurmanın kendileri açısından önem taşıdığını ifade eden Selçuk, şunları kaydetti:

"Evde bakım, kreş desteği, teşviklerimiz ile kadınlarımız hem çalışma hem aile hayatında olsunlar istiyoruz. Kadınlarımızı istihdama teşvik edebilmek için sunduğumuz prim desteğini kadınlar için 18 ay uyguluyoruz. Hem İŞKUR hem de SGK'da kadınlarımızın çalışma hayatına katılımı için birçok teşvik ve uygulamamız var. 2002'den itibaren baktığımız zaman İŞKUR tarafından düzenlenen kurs ve programlarımızdan 2 milyonu aşkın kadınımız yararlanmış durumda. Girişimcilik, mesleki eğitim kurslarımız var, kadınlarımızın bu tür programlarda çok daha fazla faydalanmasını istiyoruz. Kadınlarımıza mesleki ve sosyal desteklerimiz sürüyor.  Daha müreffeh bir ülke için sürdürülebilir ekonominin çok iyi olması gerektiğini düşünüyoruz."

Kooperatifçiliğin işsizliğin önlenmesinde ve kadınların çalışma hayatında yer alması adına önemli olduğunu vurgulayan Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kooperatifler kişisel gelişimi ve beceriyi artırıyor, üretim ve pazarlamanın yaygınlaşmasına fırsat sunuyor. Kadınlar bu tip organizasyonların içinde oldukça girişimcilik potansiyelleri de artıyor. Türkiye'deki teknolojik girişimcilerin yüzde 16'sı kadın. Her ilde kadın kooperatifçiliği çalışma grupları oluşturduk. Şu ana kadar 27 bine yakın kişiye ulaştık. İnşallah yeni kooperatiflerimizle birlikte sayıları daha da artacaktır. Netice olarak 441 kooperatifte toplam 9 binden fazla kadın üyesiyle hizmet vermeye devam ediyor. "

"Egeli Kadınlar Yüz Akımız Olur"

Ege Bölgesi'nin kadın kooperatifleri bakımından da verimli olduğunu ifade eden Bakan Selçuk, "Ege'de 3 bin 552 üyeye sahip 74 aktif kooperatif var. Bu sayıyı elbette artıracağız. Üretimlerini artırıp pazarlarını kolaylaştırmak önemli. Onlara yeni sayfalar açmak önem taşıyor. Egeli kadınların girişimciliğine ve başarısına inanıyorum. Egeli kadınların bizim yüz akımız olacağına inanıyorum. 2021 yılının kadın girişimciler açısından önemli olacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Toplantıda konuşan Vali Funda Kocabıyık bir ülkenin ekonomik olarak gelişmesinde kadın istihdamının rolünün büyük olduğunu ifade ederek Kadınların ekonomide rol almasının,  kadın kooperatiflerinin güçlenmesi ve yaygınlaşmasını, kadınlarımızın toplumda daha aktif olmasını, özgüvenlerinin artmasını ve toplumun üretkenliğinin artarak kalkınmasını sağladığını kaydetti.

Son yıllarda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde kadınlarımızın güçlendirilmesi konusunda çok önemli ve çok güçlü adımlar atıldığını belirten Vali Funda Kocabıyık, "Biz de ilimizde kadın girişimciliğinin özendirilmesi, desteklenmesi ve yatırım imkânlarının geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. İlimizde; 2020 Eylül ayı itibarıyla işçi statüsündeki (4/A) çalışanların yaklaşık yüzde 32'sini; 2020 Ağustos ayı itibarıyla esnaf ve tarımsal alanda (4/B) çalışanların yine yaklaşık yüzde 32'sini kadınlarımız oluşturmaktadır. İşçi statüsünde, esnaf ve tarımsal alanda çalışan kadın sayısı; yaptığımız çalışmalar, verdiğimiz eğitimler ve desteklerle her geçen gün artmaktadır.  Dezavantajlı kadınlarımızı ekonomik hayatta var edebilmek amacıyla onların istihdamına yönelik her ilçemizde en az bir adet büyük ölçekli projenin hayata geçirilmesi için gayret gösteriyoruz" dedi. 

Özellikle Zafer Kalkınma Ajansı ile birlikte her yıl daha fazla proje üretmek için büyük çaba sarf ettiklerini ifade eden Vali Funda Kocabıyık "Bu çalışmalara yönelik; 2020 yılında Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında yürüttüğümüz "Karahallı Üretim Köyü" projesiyle dezavantajlı 150 kadına mesleki ve sosyal beceri eğitimleri verecek ve 32 kadının istihdamını sağlayacağız.  Yine, "Engel Tanımaz Aşarız, Sivaslı Kadınlarıyız" projemizle 15; "Tohumdan Sofraya Gurme Lezzetler" projemiz ile de 8 kadınımızın istihdamına katkı sağlayacağız. 2019 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında yürütülen projelerimiz de büyük bir hızla devam etmektedir. "Hayata Kaldığın Yerden Devam Et" projesiyle 15; "Lavanta Kanyon Tarih Bir Yerde, Uzakta Değil Ulubey'de" projesiyle 6; "Büyükoturak Doğal Yaşam Köyü" projesiyle de 6 kadınımızın istihdam edilmesine imkân sağlıyoruz" diye konuştu. 

Vali Funda Kocabıyık konuşmasına şöyle devam etti, "İlimizde kadın girişimciliğini desteklemek ve kurumsal bir yapı kazandırarak sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla Karahallı ilçemizde Kadın Girişimci Derneği'ni kurduk. Derneğimiz, 20 üyesi ile faaliyetlerini sürdürmektedir. İŞKUR İl Müdürlüğünce yapılan "İşbaşı Eğitim Programı"ndan bu yıl 2.991 kişi yararlanmış olup katılımcıların 1.390'ı kadındır. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla düzenlemiş olduğumuz toplum yararına programlar kapsamında da 574 kişi programlara katılmış olup bu kişilerin 468'ini kadınlarımız oluşturmuştur. Yine; İŞKUR İl Müdürlüğünce 2020 Ocak ayı itibarıyla özel sektörde işe yerleştirilen (toplam 6.361) kişilerin yaklaşık yüzde 32'sini (2.041) kadınlar oluşturmaktadır. Bu oran geçen seneye göre yüzde 4 artmıştır. Kadınlarımızın istihdamında yaşanan bu gelişmelerle birlikte ilimizin hem kültürel değerlerini yaşatmak hem de kadınlarımızın yeteneklerini ve yaratıcılıklarını kullanmalarına fırsat tanımak amacıyla çok kıymetli bir projeyi daha hayata geçirdik. Yurt dışından da yoğun talep gören halılarımızın ve kilimlerimizin dokunduğu Dokuyan Eller Halı-Kilim Evimiz, bir desinatör ve 8 halı ustası kadınımızla üretimlerini sürdürüyor. Üretimi artırarak kadın istihdamını da artırmak amacıyla tanıtım faaliyetlerimizi büyük bir hızla sürdürüyoruz. Kadınlarımızın yaratıcılıklarını ve çalışkanlıklarını dünyanın en önemli halı ve kilimlerinin üzerine nakşetmeleri beni gururlandırıyor. Türkiye'de kadınların katkısı ve desteği olmadan ülkemizi daha iyi yerlere taşımak mümkün değildir. Bu bilinçle kadınlarımızı her alanda desteklemeye devam ediyoruz. Hayatın her alanında kadınların hak ettiği yere gelmesi için hep birlikte mücadele veriyoruz" 
Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör:
Etiketler: arsiv
Yorumlar
Haber Yazılımı