Yoksulluk Nafakası Nedir? Ne Kadar Süreyle Nafaka Verilir?
Haber
06 Haziran 2021 - Pazar 00:00
 
Yoksulluk Nafakası Nedir? Ne Kadar Süreyle Nafaka Verilir?
Yoksulluk Nafakası Nedir? Ne Kadar Süreyle Nafaka Verilir?
Atatürk Haberi
Yoksulluk Nafakası Nedir? Ne Kadar Süreyle Nafaka Verilir?

Yoksulluk Nafakası Nedir? Ne Kadar Süreyle Nafaka Verilir?

Daha önceki yazımızda çocuklara verilen iştirak nafakasından bahsetmiştik. Bu yazımımızda da boşanma sonrasında eşlerin birinin diğerine verebileceği yoksulluk nafakasına değineceğiz.

Evliliğin boşanma kararı ile bitmesi nedeniyle yoksulluğa düşecek eş lehine, diğer eş aleyhine hükmedilen nafakadır. Yoksulluk nafakası alınabilmesi için evliliğin ne kadar sürdüğünün bir önemi yoktur. Bir gün de sürse yirmi yıl da sürse eşler birbirlerine karşı nafaka talebinde bulunabilmektedir. Bilindiği üzere bu konuda süregelen tartışmalar ve birçok mağduriyet bulunmaktadır.

Kusurlu eş yoksulluk nafakası alabilir mi?

Evlilik birliğinin temelinden sarsılmasında daha ağır kusuru bulunan eş lehine nafakaya hükmedilmez.

Yoksulluk nafakasının bir süresi var mıdır ve hangi durumlarda kaldırılabilir?

Yoksulluk nafakası tarafların ne kadar evli kaldığına bakılmaksızın süresiz olarak hükmedilir.

Yoksulluk nafakası; nafaka alacaklısının yeniden evlenmesi ve taraflardan birinin ölümü durumunda kendiliğinden; yoksulluğun ortadan kalkması, nafaka alacaklısının evlenme olmadan fiilen evliymiş gibi başka birisi ile birlikte yaşama ve haysiyetsiz hayat sürme durumunda ise mahkeme kararı ile kaldırılabilir.

Yoksulluk nafakası miktarının nasıl belirlenir ve nelere dikkat edilir?

Nafakanın belirlenmesinde mahkeme birçok farklı kriteri göz önünde bulundurur. Nafakanın belirlenmesinde göz önünde bulundurulacak kriterlerden başlıcası tarafların sosyal ve ekonomik durumlarıdır. Hâkim nafaka takdir ederken tarafların çalışıp çalışmamalarını, çalışma koşullarını, evlilik birliği içerisindeki yaşam tarzları gibi hususları değerlendirerek bu hususlar çerçevesinde bir nafaka miktarına karar verir. Ancak mahkeme tarafından hükmedilen nafakanın değeri tarafların sosyo-ekonomik durumlarının değişmesi ile beraber nafaka miktarı artırılabilecek ya da azaltılabilecektir.

Yargıtay’ın yerleşmiş içtihatlarında yeme, giyinme, barınma, sağlık, ulaşım, kültür, eğitim gibi bireyin maddi varlığını geliştirmek için zorunlu ve gerekli görülen harcamaları karşılayacak düzeyde geliri olmayanların yoksul olarak kabul edilmesi gerektiği değerlendirilmiştir.



 
Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör:
Etiketler: arsiv
Yorumlar
Haber Yazılımı