Başkan Gülay Danacı; ‘’Bosna Hersek’in Unutulmaz Lideri Aliya İzzetbegoviç’i Rahmetle Saygıyla Anıyoruz’’
Haber
20 Ekim 2023 - Cuma 22:34
 
Başkan Gülay Danacı; ‘’Bosna Hersek’in Unutulmaz Lideri Aliya İzzetbegoviç’i Rahmetle Saygıyla Anıyoruz’’
Aliya İzzetbegoviç Uşak’ta Anıldı! Başkan Gülay Danacı; ‘’Bosna Hersek’in Unutulmaz Lideri Aliya İzzetbegoviç’i Rahmetle Saygıyla Anıyoruz’’dedi.
Uşak Haber Haberi
Başkan Gülay Danacı; ‘’Bosna Hersek’in Unutulmaz Lideri Aliya İzzetbegoviç’i Rahmetle Saygıyla Anıyoruz’’

UŞAK HABERLER - Başkan Gülay Danacı; ‘’Bosna Hersek’in Unutulmaz Lideri Aliya İzzetbegoviç’i Rahmetle Saygıyla Anıyoruz’’

 

 

İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Uşak Şube Başkanı Gülay Danacı, Bosna Hersek’in unutulmaz lideri Aliya İzzetbegoviç’i, vefatının yıl dönümünde rahmetle ve saygıyla anıyorum. Bilge Kral’ın bağımsızlık yolundaki kutlu ve onurlu yürüyüşü asla unutulmayacaktır” dedi.

 

 

Başkan Gülay Danacı bugün yapmış olduğu yazılı basın açıklaması ile Bosna Hersek’in unutulmaz lideri Aliya İzzetbegoviç’i, vefatının yıl dönümünde andı. 

Başkan Gülay Danacı, basın açıklamasında Bosna Hersek’in unutulmaz lideri Aliya İzzetbegoviç’in hayatını ve eserlerini anlattı.

 İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Uşak Şube Başkanı Gülay Danacı, yazılı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

 

‘’Bosna Hersek eski cumhurbaşkanı ve Müslüman düşünür Aliya İzzetbegoviç, 1925 yılında Bosna Hersek’in Bosanski Samast şehrinde doğmuştur. Hayatı, kendisi çocukken ailesinin göç ettiği Saraybosna’da geçmiştir. Ziraat ve hukuk eğitimi almış, avukatlık yapmıştır. İlk İslâmî terbiyesini ailesinden alan İzzetbegoviç, gençlik döneminde Genç Müslümanlar teşkilatına katılmış ve ömrü boyunca İslâmî hareketin içinde olmuştur. Fikirleri yüzünden komünist Yugoslavya rejimi tarafından 1946-1949 ve 1983-1988 yılları arasında hapis cezası ile cezalandırılmıştır. Yugoslavya dağıldıktan sonra arkadaşlarıyla birlikte Demokratik Eylem Partisi’ni kuran İzzetbegoviç, 1990 yılında Bosna Hersek Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanlığına seçilmiştir. Cumhurbaşkanlığı döneminde Bosnalı Müslümanlar için büyük bir trajediye dönüşen Bosna Savaşı’nı başkomutan olarak yönetmiştir. Dayton Antlaşması’yla biten savaş sonrasında siyasî hayatına Bosna Hersek Cumhurbaşkanı olarak devam eden İzzetbegoviç, 2000 yılında kendi arzusuyla cumhurbaşkanlığından istifa etmiştir. Bosna Hersek'in 'Bilge Kralı' Aliya İzzetbegoviç 19 Ekim 2003 yılında vefat etmiştir.

İnsanı diğer varlıklardan ayıran temel özelliğin ne olduğu sorusuna cevap arayan İzzetbegoviç, insanın diğer bütün yaratılmış olanlardan özgür olması dolayısıyla ayrıldığını tespit etmiştir.

Bosnalı Müslüman Boşnakların lideri ve Bosna Hersek eski Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, halkı için gösterdiği fedakarlıklarla ve eserleriyle de hafızalara kazınmıştır.

Eserleri

İslam Manifestosu.

İslam Deklarasyonu ve İslamî Yeniden Doğuşun Sorunları

Doğu ve Batı Arasında İslam - Kitapta yazarın İslam, Materyalizm ve Hristiyanlığı felsefî olarak karşılaştırması yer alır.

Tarihe Tanıklığım - anı kitabı

Özgürlüğe Kaçışım: Zindandan Notlar.

Konuşmalar.

Köle Olmayacağız.

Tarihe damga vuran Önemli Sözlerinden bazıları:

"Ve her şey bittiğinde, hatırlayacağımız şey; düşmanlarımızın sözleri değil, dostlarımızın sessizliği olacaktır."

"Bizi toprağa gömdüler fakat tohum olduğumuzu bilmiyorlardı.."

"Savaşta büyük zulme uğradınız. Zalimleri affedip affetmemekte serbestsiniz. Ne yaparsanız yapın ama soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır."

Kaynak: (UH) - www.usakhaberler.com Editör:
Etiketler: Başkan, Gülay, Danacı;, ‘’Bosna, Hersek’in, Unutulmaz, Lideri, Aliya, İzzetbegoviç’i, Rahmetle, Saygıyla, Anıyoruz’’,
Yorumlar
Haber Yazılımı