Uşak Ortaköy Köy Yaşam Merkezi Hizmete Girdi
Haber
11 Ağustos 2022 - Perşembe 14:22
 
Uşak Ortaköy Köy Yaşam Merkezi Hizmete Girdi
Uşak Haber Haberi
Uşak Ortaköy Köy Yaşam Merkezi Hizmete Girdi

UŞAK HABERLER - Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Uşak Ortaköy'de yapılan köy yaşam merkezinin açılışı için düzenlenen törene katıldı.  


Uşak'a bağlı Ortaköy köyünde kapalı olan ilkokul binasında oluşturulan "Ortaköy Köy Yaşam Merkezi"nin açılışına katılan Özer, son 20 yılda eğitimde çok önemli dönüşümlerin yaşandığını belirtti.

Son 20 yılda 300 binlerdeki derslik sayılarının 850 binlere ulaştırıldığını, eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranlarının yüzde 50'nin altındayken yüzde 90'nın üzerine çıktığını ifade eden Özer, 2000'li yıllarda yüzde 11 olan 5 yaş okullaşma oranının ise yüzde 93'e yükseldiğini anlattı.

Bakan Özer, Son 20 yılda en büyük bütçeyi eğitime ayıran ve bu memleketin evlatlarını hiçbir ayrım yapmadan eşit bir şekilde eğitime eriştirilmesini sağlayan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a Uşak'tan, en içten şükranlarımızı arz etmek istiyorum." dedi.

Eğitimde fırsat eşitliğini arttıracaklarını vurgulayan Özer, tüm çocukların gelir seviyesine, yaşadığı il ve bölgeye bakmaksızın eşit şekilde eğitim alması için her türlü imkânı seferber edeceklerini aktardı. Özer, bu yaz öğrencileri yalnız bırakmamak, özellikle Covid-19 sürecindeki öğrenme kayıplarını, diğer psikososyal gelişimdeki eksikliklerini telafi etmek için ilk kez ücretsiz yaz okulları açtıklarını anımsattı.

Türkiye genelinde 1 milyon çocuğun yaz okullarında ücretsiz bir şekilde keyifli vakit geçirdiğini, oyunlar oynadığını, aynı zamanda bilim, sanat, matematik, yabancı diliyle diyaloglarını, etkileşimlerini geliştirdiğini aktaran Özer, şöyle devam etti: "Okullarımızın temizliğinden kırtasiyesine, küçük onarımından donatımına kadar tüm ihtiyaçlarını karşılamak için seferber oluyoruz. Onun için bu sene 'Türkiye'nin eğitim gündeminde şu bağış olayını düşürelim artık' dedik. 'Milli Eğitim Bakanlığı okulların ihtiyacını karşılayamıyormuş da velileri bağış yapmaya zorluyormuş' gibi algıyı ortadan kaldırmak için 2022-2023 eğitim öğretim yılının hazırlığını çok erken başlattık. İnşallah nasıl yardımcı kaynak konusunu ülkenin eğitim gündeminden velileri ekstra yük yükleyen uygulamayı gündemden düşürdüysek, işte bu bağış konusu da ortadan kaldıracağız. 2022-2023 eğitim öğretim yılında yavrularımıza, çocuklarımıza ulaştıracağımız tüm ders kitapları, tüm illerimize gönderilmiş bulunuyor. Ve inşallah 2022-2023 eğitim öğretim yılı itibarıyla öğrencilerimizin okuyacağı kitaplar hazır bir şekilde okullarına dağıtılacak. Bu sene sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu bir yenilik daha yapıyoruz. 2022-2023 eğitim öğretim yılında sadece ders kitaplarını ücretsiz olarak dağıtmıyoruz. Aynı zamanda tüm yardımcı kaynakları da ücretsiz olarak dağıtacağız. Bugün itibarıyla tüm yardımcı kaynakların basımı da sonlandı. Ve tüm illerimize yolcu edilmeye, gönderilmeye başlandı. Dolayısıyla 2022-2023 eğitim öğretim yılı tüm öğrencilerimiz ve tüm velilerimiz için çok daha rahat, konforlu olacak."

Köylerde en küçük yavrularla yaşlıları eğitim amaçlı olarak aynı imkânda buluşturacaklarını dile getiren Özer, bu köy yaşam merkezinin bu köyün buluşma merkezi olacağını ifade etti.

Özer, yakın zamanda 20 tane köy yaşam merkezinin Uşak'ta hizmet vermeye başlayacağına işaret ederek " Yeni eğitim-öğretim yılının başladığı tarih itibarıyla tüm Türkiye'de bin köyümüzde bin adet yaşam merkezini aktif hale geçireceğiz." dedi.

Uşak Valisi Turan Ergün de atıl durumda olan köy okulu binalarının aktif eğitim birimleri olarak kullanılması amacıyla "Köy Yaşam Merkezleri" konsepti altında yeni bir süreç başlatıldığını hatırlattı.

Vali Ergün yaptığı konuşmada, “Sayın Bakanımızın liderliğinde atıl durumda bulunan köy okullarını yeniden, köy ve eğitim hayatının bir parçası haline getirmeyi amaçlayan; ‘Köy Yaşam Merkezleri’ oluşturma politikasının somut bir örneği olarak, bugün de ilimiz Ortaköy Yaşam Merkezinin açılışını gerçekleştirmek üzere burada bulunuyoruz.

Hepimizin bildiği gibi eğitim herkesin eşit koşullarda yararlanması gereken ve hiç kimsenin mahrum edilmeyeceği temel haklardan biridir. Bu sebeple de Anayasada güvence altına alınmıştır.

Bir milletin gücü, o milleti oluşturan fertlerin nitelikli bir eğitim sürecinden geçerek düşünüp sorgulayabilen; farklılıklara saygılı, ulusal ve evrensel insani değerlerle donanmış, yüksek kalitede üretim yapabilen bireyler olarak yetişmesine bağlıdır.

İyi yetişmiş insan gücü, dünya medeniyetleri yarışında milletimizi üst sıralara çıkarabilecek yegâne güçtür. Eğitim öğretim sürecindeki her ferdimiz, milletimizi daha ileriye taşıyacak potansiyele sahiptir.

Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün de ifade ettiği gibi “Eğitimde feda edilecek tek bir fert bile yoktur”.

Nitekim devletimiz oluşturduğu eğitim politikalarıyla temel eğitimi yaygınlaştırmış, ilkokul ve ortaokuldan sonra lise eğitimini de herkes için zorunlu hale getirmiştir.

Son dönemde Sayın Bakanımızın öncelikleri arasında yer alan mesleki ve teknik eğitimin yaygınlaştırılması çabası da sonuçlarını vermeye başlamış, meslek liselerimiz ürettiği ürünlerle birçok alanda piyasada öncü konuma gelmiştir. Sanayisi güçlü olan Uşak ilimiz için mesleki ve teknik eğitim ile çıraklık eğitimin yaygınlaştırılması daha da anlamlı hale gelmektedir.

Bize göre milli eğitimimizin temel görevlerinden biri de gençlerimize geleceğin rekabetçi ortamına hazır olabilecek mesleki ve teknik bilgi ve donanım kazandırırken; Aynı zamanda onların geçmişine sahip çıkan, geleneklerine bağlı, milletini ve devletini seven bireyler olarak da yetişmelerini sağlamaktır.” dedi.
‘Köy Yaşam Merkezleri’ çalışmaları hakkında da bilgi veren Vali Ergün konuşmasını, “Sayın Bakanımızın himayelerinde, atıl durumda olan köy okulu binalarının, aktif eğitim birimleri olarak kullanılması amacıyla "Köy Yaşam Merkezleri" konsepti altında yeni bir süreç başlatılmıştır.
Bu kapsamda 4 Bakanlığımızın iş birliğinde köy okullarında tarım ve hayvancılık başta olmak üzere, çeşitli alanlarda halk eğitimi kursları ve yaz kampı gibi faaliyetler düzenlenecektir.
Bu merkezlerde okul öncesi eğitim ve ilköğretim öncelikli olmak üzere; Okul binalarının yeniden eğitim birimi olarak katma değer sağlaması ve bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda; “Köy Yaşam Merkezi” olarak hizmet vermesi öngörülmektedir.

Bugün Ortaköy’de açılışını gerçekleştireceğimiz “Köy Yaşam Merkezi” için atıl durumda bulunan köy ilkokulumuz onarımdan geçirilmiş ve merkezimiz eğitim öğretim faaliyetleri için hazır hâle getirilmiştir.

Merkezimizin bünyesinde ilk etapta kütüphane, yetişkinler için bir kurs merkezi ve öğrenciler için ahşap atölyesi kurulmuştur.

Açık alanda ise bahçe düzenlemeleri tamamlanarak, doğal yaşam alanları ve sportif faaliyetler için oyun alanları düzenlenmiştir.

Önümüzdeki süreçte Sayın Bakanımızın himayelerinde 20 köy okulumuzu daha aşamalı şekilde “Köy Yaşam Merkezi” hâline getireceğimizi de ifade etmek istiyorum.” diye sürdürdü.

Açılışa, yaşam merkezine dönüştürülen okulda 1982 yılından başlayarak 10 yıl müdürlük yapan okulun ilk müdürü 78 yaşındaki İsmail Ülker de katıldı.
Kaynak: Editör:
Etiketler: Uşak, Ortaköy, Köy, Yaşam, Merkezi, Hizmete, Girdi,
Yorumlar
Haber Yazılımı