“Bâtıl, huysuz at sürüsü gibidir'
Haber
03 Aralık 2018 - Pazartesi 00:00
 
“Bâtıl, huysuz at sürüsü gibidir'
“Bâtıl, huysuz at sürüsü gibidir'
Ekonomi Haberi
“Bâtıl, huysuz at sürüsü gibidir'

Kur’an'da şöyle buyurulur:

“Allah, hak ve bâtıl için şöyle misal verir: Köpük uçup gider, insanlara fayda veren ise yerde kalır. Allah bunun gibi daha nice misaller verir.” (Ra’d, 17).

“De ki: “Hak geldi, bâtıl ortadan kalktı. Şüphesiz Bâtıl ortadan kalkmaya mahkumdur.” (İsra, 81).

Bu hususta İmam Ali Efendimizin sözlerinden bazıları şöyledir:

“Bâtıl aldatıcı ve kandırıcıdır.” (Gurer’ul-Hikem, 549).

“Bâtıl, üzerine sahiplerinin bindiği ve dizginlerini salıverdiği huysuz at sürüsüdür. Onlar binicilerini götürüp yakıtı insanlar ve taşlar olan bir ateşe atarlar.” (Nehc’us-Saadet, 3/294).

“Hakka ulaşmayan kimse bâtıldan nasıl ayrılabilir.” (Gurer’ul-Hikem, 7006).

“Hak cennet yoludur bâtıl ise ateş yolu. Her yolun üstünde bir davetçi vardır.” (Nehc’us-Saadet, 3/291).

"Her kim bâtıla yardım ederse hakka zulüm etmiştir.” (Gurer’ul-Hikem, 6041).

İmam Ali (a.s.), ashabını kınayarak şöyle buyurmuştur: “Bâtılı tanıdığınız kadar hakkı tanımıyorsunuz. Hakkı yok ettiğiniz gibi bâtılı yok etmiyorsunuz.” (Şerh-u Nehc’il-Belağa, İbn-i Ebi’l-Hadid, 6/102).

Hakkı bâtıldan ayırt etmek konusunda İmam Ali (a.s.) şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz bilin ki hak ve bâtıl arasında sadece dört parmaklık mesafe vardır. Bâtıl, 'duydum' dediğindir. Hak ise, 'gördüm' dediğindir.” (Şerh-u Nehc’il-Belağa, İbn-i Ebi’l-Hadid, 9/72).

Yine İmam Ali (a.s.) şöyle buyurmuştur: “Ey insanlar! Her kim kardeşini dinin güvenirliği ve yolun sağlamlığı ile tanırsa insanların onun hakkında söylediği sözlere kulak asmaz. Bilin ki bazen ok atan kimse bir ok atar ve oklar bazen hedefine varmaz. Ama sözün etkisi, her ne kadar yanlış ve bâtıl olanı ortadan kalksa da devam eder. Allah işitir ve tanıktır. Ey insanlar! Bilin ki hak ve bâtıl arasında sadece dört parmaklık bir fasıla vardır. Bâtıl, 'duydum' dediğin şeydir. Hak ise 'gördüm' dediğin şeydir.” (el-Bihar, 197/16).

İmam Bâkır (a.s.) şöyle buyurmuştur: “Mü'minlerin Emirine (a.s.), 'Hak ile bâtıl arası ne kadardır' diye sorulunca, 'Dört parmak' diye cevap verdi ve Mü’minlerin Emiri elini kulağı ile gözü arasına koydu ve şöyle buyurdu: Gözlerinin gördüğü haktır ve kulaklarının duyduğu ise çoğu bâtıldır.” (el-Bihar, 75/196/9).

Muaviye’nin, Rum padişahının kendisinden sorduğu soruları Mü’minlerin Emiri’ne (a.s) sorması için gönderdiği Şamlı adam, Hasan b. Ali’ye (a.s.), “Hak ve bâtıl arası ne kadardır?” diye sorunca İmam (a.s.) şöyle buyurdu: “Dört parmaktır. Gözlerinle gördüğün haktır ve kulaklarınla duyduğun çoğu şeyler ise bâtıldır.” (a.g.e. h.10). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).

OKAN EGESEL - YENİ MESAJ





Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör:
Etiketler: arsiv
Yorumlar
Haber Yazılımı