Allah'ın nefret ettiği huylar
Haber
04 Aralık 2018 - Salı 00:00
 
Allah'ın nefret ettiği huylar
Allah'ın nefret ettiği huylar
Ekonomi Haberi
Allah'ın nefret ettiği huylar

Resûlullah (s.a.a.) en çok nefret ettiği kimse hakkında şöyle buyurmuştur: “Kıyamet günü bana en uzak olanınız ve şüphesiz sizden en çok nefret ettiğim kimse, geveze, çok konuşan ve mütefeyhikundur.”

Oradakiler, “mütefeyhikun” kimlerdir?” diye sorunca, “Kibre kapılanlardır” diye buyurdu.” (Kenz’ul-Ummal, 5184).

Yine Resûlullah (s.a.a.) şöyle buyurmuştur: “Sizden en çok nefret ettiğim kimse; laf taşıyan, dostları birbirinden ayıran, temiz insanların ayıplarını araştıran kimsedir.” (Tarih-i Bağdad, 5/264).

Allah’ın en çok nefret ettiği ahlakı Resûlullah (s.a.a.) şöyle tarif ediyor: “Aziz ve Celil olan Allah cimrilik ve kötü ahlaktan nefret ettiği kadar hiçbir şeyden nefret etmez. Zira şüphesiz toprağın balı bozduğu gibi bu ikisi de ameli bozar, yok eder.” (el-Bihar, 16/231/35)

Allah’ın nefret ettiği ameller konusunda İmam Ali (a.s.) şöyle buyurmuştur: “Her kimde şu üç sıfat bulunursa Aziz ve Celil olan Allah’ın nefretini kazanır: Gece namaza kalkmadan sabaha kadar uyumak, ilginç bir şey olmaksızın gülmek ve tok olduğu halde yemek.” (el-Hisal, 89/25).

Aynı hususta İmam Sâdık (a.s.) şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz Allah çok uyumaktan ve sürekli işsiz dolaşmaktan nefret eder.” (a.g.e., 76/180/10).

İmam Rıza (a.s.) da şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz Allah-u Teâlâ boş lakırdıdan, malı zayi etmekten ve çok istemekten nefret eder.” (el-Bihar, 78/335/16).

İmam Sâdık (a.s.) şöyle buyurmuştur: “Has’am kabilesinden birisi Resûlullah’ın (s.a.a.) yanına gelerek, 'Aziz ve Celil olan Allah’ın en çok nefret ettiği amel hangisidir?” diye sordu. Resûlullah (s.a.a.), 'Allah’a şirk koşmaktır' buyurdu. O şahıs, 'Daha başka ne var?' deyince, 'Akrabalık ilişkilerini kesmek' diye buyurdu. O şahıs, 'Daha başka ne var?' deyince, 'Kötülüğü emretmek ve iyiliği yasaklamak' diye buyurdu.” (el-Kafi, 2/290/4).

Allah’ın en çok nefret ettiği yerler hakkında İmam Bâkır (a.s.) şöyle buyurmuştur: “Resûlullah (s.a.a.) Cebrail’e, 'Allah-u Teâlâ’nın en çok nefret ettiği yer neresidir?' diye sorunca Cebrail şöyle buyurdu: Pazarlardır. Allah’ın en çok nefret ettiği pazarcı ise herkesten önce pazara giren ve herkesten sonra oradan çıkandır.” (el-Bihar, 84/4/76). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).

OKAN EGESEL - YENİ MESAJ

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör:
Etiketler: arsiv
Yorumlar
Haber Yazılımı