Ramazan Güner Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Hazırlattığı 51 Hutbe
Yazı Detayı
14 Mart 2022 - Pazartesi 22:33
 
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Hazırlattığı 51 Hutbe
Ramazan Güner
ramazanguner64@gmail.com
 
 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk İslam Dininin daha çok anlaşılması için camilerde okutulmak üzere 51 adet Türkçe hutbeler hazırlatmıştır.

 

Bi hatırasında Atatürk; "... Aradan bir zaman geçtikten sonra bir başka seyahatinde 66 yine bir camiye gidilmişti. Burada da bazı cahil vaizler birtakım uydurmaları saf halka nakledip duruyordu... Mustafa Kemal ayağa kalkmış, ‘Efendiler, camiler birbirimizin yüzüne bakmak sızın, yatıp kalkmak, saçma sapan konuşmak için yapılmamıştır.

 

Camiler, itaat ve ibadetle beraber, din ve dünya için neler ya pılmak lazım geldiğini düşünmek için kurulmuştur.

 

İşte biz burada din ve dünya için, istikbâl ve istiklâl için bil hassa hakimiyetimiz çin neler düşündüğümüzü meydana koya lim' demiş ve hocalara örnek olacak şekilde Türkçe vaazda bu lunmuştur."

 

Atatürk hurafelere, yobaz takımına, dinin alet edilerek saf halkın kandırılmasına karşıdır.

1926 senesinde "Hutbe Hocası" isimli eser nun içerisinde Atatürk'ün adının da geçtiği dualar yazılmıştır.

 

 

Mesela;

"Fecr Sûresi...

Aziz Müslümanlar!

Okuduğum ayet-i kerimede Cenab-ı Hak geceleyin seyr ü se fer edileceğini bildirmiştir. Manevî karanlıkları ancak Allah-u Teâlâ giderir.

Bizim için büyük bir nimet olan Gazi Mustafa Kemal Paşa'yı ve İsmet Paşa'yı ancak Allah yetiştirdi. Onlar ile Türk ve Müslü man topraklarını aydın ve temin etti. Harp planlarını hazırlamayı o aslanlara nasip etti.

 

Binaenaleyh, onlara o secianede teşekkür, Allah-u Teâlâ Haz retlerine teşekkür etmektir. Türkiye Cumhuriyeti, dünya durduk ça dursun. Cenab-ı Hak, Gazi Mustafa Kemal Paşa'mızı, ektar-i maneviye ve maddiyeden masun ve mahfuz eylesin. Âmin" 426

 

Atatürk'ün isteği üzerine dönemin Diyanet İşleri Başkanı Rı fat Börekçi tarafından hazırlanan bu Türkçe Hutbeler kitabı, ilk baskısını 1928 senesinde yapmıştır.

 

Vefatından sonra ortadan yok edilen kitap, 2005 senesinde Emine Şeyma Usta tarafından Türkçeleştirilerek tekrar bastırılmıştır.

 

İçinde, Allah inancı, Kur'an-ı Kerim, Peygamber sevgisi, ibadet ve güzel ahlâk üzerine 51 hutbe vardır.

Bir sonraki köşe yazımızda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hazırlattığı Hutbeleri tek tek buradan paylaşacağız.

 
Etiketler: Gazi, Mustafa, Kemal, Atatürk’ün, Hazırlattığı, 51, Hutbe,
Yorumlar
Haber Yazılımı