Emekliler Geçinemiyoruz Diyerek Basın Açıklaması Yaptı
Haber
17 Ekim 2023 - Salı 22:04
 
Emekliler Geçinemiyoruz Diyerek Basın Açıklaması Yaptı
2021 Tüm Emekliler Sendikası Uşak Şubesi Tiritoğlu Parkında Basın Açıklaması Yaptı
Uşak Haber Haberi
Emekliler Geçinemiyoruz Diyerek Basın Açıklaması Yaptı

UŞAK HABERLER - 2021 Tüm Emekliler Sendikası Uşak Şubesi tarafından emeklilere verilen 5 bin TL ikramiye verilmesi ile ilgili Tiritoğlu Parkında bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
 
 
Basın açıklamasına, Eğitim Sen Uşak Şube Başkanı Deniz Ertunç, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Uşak Şube Başkanı Ertuğrul Ayhan ve 2021 Tüm Emekliler Sendikası Banaz Temsilcisi Alaattin Olgun’da destek verdi.

 

 

2021 Tüm Emekli Sen Uşak Şubesi adına  konuşma metnini okuyan Hüseyin Aydın; “İktidar emeklileri yok hükmünde sayarak verdiği sadaka gibi para ile de Anayasaya aykırı davranarak emekliler bölmüştür.”dedi
 
 
Hüseyin Aydın basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi; ““AKP iktidarı, 22 yıldır , emeklileri ve emekçileri perişan eden, açlığa ve yoksulluğa mahkum eden politikalar uyguluyor. Emeklileri, üvey evlat gibi görüyor ve yarattığı pahalılık, yoksulluk yüzünden, emeklilerin  insanca  yaşama haklarını  ellerinden  alıyor, perişan ediyor. Bu gün,  milyonlarca emekli, yoksulluğun da  ötesinde,  açlık sınırında sadece hayatta  kalma mücadelesi vermeye  çalışıyor .AKP tek adam rejiminin,  ülke genelinde yıllardır izlediği , talan ve yandaş ekonomisi,  yoksuldan  alıp zengine verme  uygulaması, ülke kaynaklarının  ve iktisadi kurumların sermayeye  peşkeş çekilmesi, mirasyedi  gibi davranması,  geleceğimizi ipotek altına alan milyarlarca dolar  borçlandırması sonucu, ülke krizden krize sürüklüyor. İktidar şimdi, yarattığı  ekonomik krizin , sebebi  değil, mağduru  olan emeklilere, kaynaklarımız yeterli değil, ancak bu kadar diyerek, krizin  faturasını  ödetmek istiyor.
 
 
 
Emekliler olarak, krizin faturasını  ödemek istemiyoruz. Kimler kimlerle yiyip içtilerse, faturayı  onlar  ödesin. İktidar, maaş zammı  döneminde, TÜİK  aracılığı ile,  enflasyon ve gıda maddelerinin gerçek rakamlarının, ancak üçte birini açıklatarak, buna göre maaşlara  zam yapıyor. Sonuçta da, emekliler, açlığa ve yoksulluğa mahkum ediliyor. 2023 Temmuz ayında enflasyon 150-200 lerde olmasına rağmen, emeklilere 25 zam verdi. Üstelik bu zamlar, taban maaşlara yapıldığından, seyyanen verilen 2000 lirayı etkilemediğinden, 5500 lira maaş alan milyonlarca  emekli, hiç  maaş zammı  alamadı. Sonrasında iktidar sahipleri utanmadan, emeklileri enflasyona ezdirmedik diye nutuk atıyor. İktidar, ülkede uyguladığı kimlikler üzerinden  ayrıştırma ve  bölme  politikasını, emekliler, çalışanlar, asgari ücretliler vb arasında da uygulamaya devam ediyor .Böylece emekliler ve çalışanlar, hakları için mücadele edeceklerine bölünüyorlar, birbirlerini rakip görüyorlar.
 
 
 
Örneğin,  5500 lira alan emeklilere, seyyanen  2000 lira zam verdi ama diğer emeklilere  vermedi. Oysa  her emekliye verilmeliydi. Amaçları, farklı gün sayısında  pirim  ödeyen emeklileri bölüp parçalamak ve  hak mücadelesini zayıflatmak. Üstelik, yandaş ve yalancı basın – medya kullanılarak,  sanki herkese zam yapıldı, emeklilerin bütün  sorunları çözüldü algısı yaratıldı. Temmuz  zamlarında,   kamu  memurlarına  sekiz bin lira  seyyanen  zam verildi, hiçbir emekliye  verilmedi. Memuru ve  emeklileri  birbirlerine rakip haline getirip böldüler. Oysa biz sadaka değil  anayasal haklarımızı istiyoruz .Emeklilerin hayatı, çekilmez bir dönemden geçiyor.  İktidar, durumu iyileştirmek, enflasyon ve  hayat pahalılığını durdurmak, emeklilerin de insanca yaşamasını sağlayacak bir ücret ve  şartları sağlamak  yerine, emeklilere, hiçbir vicdanın ve insanlığın kabul etmeyeceği, hayatın gerçekliği ile ilişkisi olmayan, sadaka niteliğinde ve bir defaya  mahsus  seyyanen beş bin lira verdiğini duyurdu.
 
 
Burada da yine, ‘BÖL-YÖNET’ taktiği uygulandı. Çünkü, bu utanç verici zam, bütün  emeklilere değil,  çalışmayan  emeklilere ödenecek, çalışan emeklilere ödenmeyecek. Belli bir yaşa gelen emekli, zevkinden değil, geçinemediği için çalışıyor. Yıllarını çalışarak, artı değer yaratan, vergisini ödeyen emekliye, şimdi, bir darbe daha vuruluyor. Ayrıca  çalışmayan herkese de eşit ödenmeyecek, dul, yetim, iki yerden (baba-koca aylığı)  alanlara vb. farklı miktarla da ödenecek. Yine,  emekliler arasına  nifak sokulacak. Bu çağda,  milyonlarca emekliye  açlık sınırının altında maaş vermek, bir iktidar için utanç verici olması bir yana, verilen bu para, emeklinin hiçbir  sorununu çözmeyecektir. Çünkü, yağmur  gibi yağan, resmi ve  özel zamlar, getirilen vergi ve cezalar, yükselen döviz artışları, dışa bağımlı tüketim ekonomisi yüzünden, kaşıkla verilenin, kepçeyle  hemen alınacağı için, hiçbir değeri olmayacaktır. Üstelik, zaten  zam verdik diyerek, Ocak zamlarını da  son derece  küçük tutacaklar. Emeklilerin yaşamı daha da  zorlaşacaktır.
 
 
İktidarın, emekliyi dışlayan politikası aynen sürecek. Ama  iktidar, emeklilerin durumunu iyileştirdik algısı yaratmaya devam edecek. Bütün politikasını, emperyalist ve yerli işbirlikçi sermaye çetelerine göre ayarlayan iktidar, açlık sınırının,15 binleri, yoksulluk sınırının 50 binlere geldiği bu dönemde, sadaka olarak verilen paranın yetmeyeceğini, zamlarla  uçup gideceğini biliyor. Ama, tepkileri susturmaya,  süreci geçiştirmeye, 2024 Mart yerel seçimlerini  kazasız belasız  atlatmaya  çalışıyor. Başta  emekliler olmak üzere, çeşitli kesimleri oyalayarak, hayal satarak, umut tacirliği yaratarak, seçim rüşvetleriyle, toplumu kimlikler üzerinden  ayrıştırıp, dini ve etnik gerilimler ve provokasyonlar yaptırarak,  yerel  seçimleri kazanmak istiyorlar.
 
 
Yerel seçimlerden  sonra, gerek ekonomik, gerekse, demokratik hak ve  özgürlükler açısından, yapılacak baskı ve tehditler yüzünden,  hayat, her yönüyle çekilmez olacaktır. AKP iktidarı, emeklilerin hiçbir sorununu çözmedi, çözmek istemedi  Emeklileri görmezden geldi. Seçim rüşvetleriyle satın alınacak bir sürü olarak gördü. Örgütlenip hakları için mücadele etmesinler diye, Emeklilerin sendika kurmalarını engelliyor. Kurulan sendikaları, siyasallaştırdığı yargı eliyle kapatıyor.  Emeklilerin ,sendika kurma ve  statü  yasalarını çıkarmıyor. Emeklilerin ekonomik, sosyal ve demokratik  taleplerini karşılamıyor. Bütün olumsuzluklara rağmen, 2021 TÜM EMEKLİ SEN  olarak emeklilerin  hakları için mücadeleye devam edeceğiz. Çözüm örgütlülük ve birlikten  geçiyor. Emekliler, seçim rüşvetlerine, iktidarın  masallarına  kanmadan haklarını arayacaklardır. Kendilerini  açlığa  mahkum eden iktidara gerekli dersi vereceklerdir.
 
 
ACİL TALEPLERİMİZ
1)Tüm emekli maaşları ile dul ve yetim aylıklarına, yılbaşını beklemeden, en düşük memur maaşına yapılan artış kadar derhal ek zam yapılsın.
2-İntibak Yasası derhal çıkarılsın. 2000 öncesi ve sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin.
3-Aylık Bağlama Oranı yeniden yüzde 70’e çıkarılsın.
4)Emekli maaşlarından alınan tüm sağlık kesintileri kaldırılsın.
5-Emekli yurttaşlara yaşamlarının sonbaharında hak ettikleri saygı gösterilsin. Yalnız yaşayan, hasta ve bakıma ihtiyacı olan emekli ve yaşlı yurttaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, bakım hizmetleri yaygınlaştırılsın
Yaşasın Emeklilerin Birliği Ve Demokratik Hak Mücadelesi...
Emekli Arkadaş, Sendikamıza Üye Ol, Mücadelemize Katkı Ver!
Yaşasın  2021 Tüm Emekli Sen,  Yaşasın  Hak Mücadelemiz.”diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Kaynak: (UH) - www.usakhaberler.com Editör:
Etiketler: Emekliler, Geçinemiyoruz, Diyerek, Basın, Açıklaması, Yaptı,
Yorumlar
Haber Yazılımı