Rıza ÖLMEZ Çörek otu yağı ne işe yarar ve faydaları nelerdir?
Yazı Detayı
10 Mart 2023 - Cuma 21:34
 
Çörek otu yağı ne işe yarar ve faydaları nelerdir?
Rıza ÖLMEZ
 
 
Geçmişten günümüze bitkiler tıbbi alanda çokça kullanılmıştır.
Çörek otu da çok eski zamanlardan beri kullanılan tıbbi ve aromatik bitkilerden biridir.
İbn-i Sina ünlü "Hastalıkların Kanunu" kitabında çörek otunun metabolizmayı uyardığını, uyuşukluğu ve halsizliği engellediğini savunmaktadır.
 
 
 
 
Modern tıbbın kurucusu kabul edilen Hipokrat ve modern botaniğin (bitki biliminin) kurucusu kabul edilen Dioscorides’in de tedavi amacıyla birçok farklı hastalığın tedavisi için çörek otunu kullandığı bilinmektedir. Çörek otu yağı ise çörek otu tohumlarından elde edilen bitkisel bir yağdır. Çörek otu yağı, yüksek antioksidan niteliği taşıyan ana bileşeni timokinon sayesinde doğal bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilmektedir.
 
Bununla birlikte sağladığı faydaları sebebiyle kozmetik alanda da tercih edilebilmektedir. Çörek otu yağının faydaları arasında antioksidan, antibakteriyel, antifungal (mantar önleyici), enflamasyon (iltihap) giderici, şeker ve tansiyon düşürücü etkiler yer almaktadır.
 
 
Çörek otu yağı hakkında merak ettiklerinizi yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Çörek otu yağı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza ve eczacınıza danışmalısınız.
Çörek Otu Yağı Kullanım Alanları:
Çörek otu yağının faydaları birden fazla olduğundan tedavide ve kozmetikte birçok farklı amaçla kullanılabilmektedir.
 
 
İşte aç karnına 1 tatlı kaşığı çörek otu yağı içmenin faydaları...
ANTİOKSİDANLAR YÖNÜNDEN ZENGİN. ...
KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR. ...
KANSERLE MÜCADELE EDER. ...
ZARARLI BAKTERİLERİ ÖLDÜRÜR. ...
İLTİHAPLANMAYI HAFİFLETEBİLİR. ...
KARACİĞERİ KORUR. ...
KAN ŞEKERİNİ DÜZENLER. ...
 
 
Çörek otu yağının kullanım alanları şunlardır:
Kilo verme: Çörek otu ve çörek otu yağı takviyesinin vücut kitle indeksi ve vücut ağırlığının düşürülmesine yardımcı olabileceğine ve obezite tedavisinde kullanılabileceğine dair çalışmalar mevcuttur. Bu nedenle çörek otu yağı kilo verme amacıyla kullanılabilir. Çörek otu yağını bu amaçla kullanırken doktor kontrolünde kullanmak oldukça önemlidir.
 
 
Tip 2 diyabet: Yapılan bazı çalışmalar çörek otu yağı tüketiminin kan şekerini düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Çörek otu yağının diyabet ilaçları ile birlikte kullanımı kan şekerinde fazla düşmeye sebep olabileceğinden diyabet ilaçları ile birlikte kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.
 
 
Romatoid artrit (Eklem iltihabı): Çörek otu yağı, enflamasyon (iltihap) giderici özelliğe sahiptir. Bazı çalışmalar bu özelliğiyle çörek otu yağının romatoid artrit belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olabileceğini göstermiştir. Romatoid artrit hastaları doktor tavsiyesiyle çörek otu yağından faydalanabilirler.
 
 
Dermatolojik problemler: Yapılan bazı çalışmalar sonucunda çörek otu yağı tüketiminin bazı dermatolojik problemlerin giderilmesinde yardımcı olabileceği gösterilmiştir. Çörek otu yağı yara izlerinin giderilmesinde, akne problemlerinde, sedef, egzama ve vitiligo hastalıklarında tedaviye yardımcı olabilir.
 
 
Hipertansiyon (Yüksek tansiyon): Bazı çalışmalar çörek otu yağının faydaları arasında tansiyon düşürücü etkinin de sayılabileceğini göstermiştir. Bu nedenle çörek otu yağının hipertansiyon için koruyucu ya da hipertansiyon hastaları için tedaviye yardımcı olabileceği söylenebilir.
 
 
Gastrointestinal problemler (Mide - bağırsak problemleri): Çörek otu yağı antioksidan ve enflamasyon giderici etkisi sayesinde sindirim sistemiyle ilgili problemlerin önlenmesi ya da bu problemlerin varlığında tedavi için yardımcı olabilir. Bu konuda yapılmış bazı çalışmalar da çörek otu yağının mide - bağırsak problemlerinde kullanılabileceğini göstermiştir.
 
 
Karaciğer ve böbrek fonksiyonları: Serbest radikaller vücutta hücre ve doku hasarına sebep olarak karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını bozabilen atom ya da moleküllerdir. Antioksidanlar ise serbest radikaller için vücutta savunma sağlayarak serbest radikallerin sebep olabileceği hasarların önüne geçilmesinde rol oynar. Çörek otu yağı da antioksidan niteliği ile karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının korunmasında yardımcı olabilir.
 
 
Kozmetik: Çörek otu yağı sadece tıbbi amaçla değil kozmetik amaçla da kullanılabilmektedir. Antioksidan ve enflamasyon giderici özelliğiyle bu alanda da etkili olabileceği düşünülmektedir. Çörek otu yağı saça faydaları ve dermatolojik etkileri sebebiyle kozmetik alanda özellikle saç ve cilt için tercih edilmektedir.
 
Etiketler: Çörek, otu, yağı, ne, işe, yarar, ve, faydaları, nelerdir?,
Yorumlar
Haber Yazılımı