Rıza ÖLMEZ RIZA ÖLMEZ: SU HAYATTIR..(3)
Yazı Detayı
05 Şubat 2023 - Pazar 00:22
 
RIZA ÖLMEZ: SU HAYATTIR..(3)
Rıza ÖLMEZ
 
 
SU HAYATTIR..(3)
 
 
Suyun değerinden ve korunmasından bahsederken, sürekli olarak fazla su harcamamak, musluktan akan suları verimli kullanmak, yağış miktarları ve küresel ısınma gibi konuları göz önünde bulunduruyoruz.
 
 
Suyu doğru ve verimli kullanmanın yanında bir ürünün üretimi aşamasında ne kadar su kullanılıyor bunları biliyor muyuz ?
 
 
Raporda bir kg havuç üretmek için 133 litre suya, bir kg domates üretmek için 184 litre suya ihtiyaç duyulduğunu ancak bir kg kırmızı et için ise 15 bin 455  litre su harcandığı ifade ediliyor. Bu yaklaşık olarak 813 damacanaya tekabül ediyor. Bir insanın ortalama günde 3 litre su içtiği varsayılırsa, bir insanın 14 yıllık su ihtiyacı sadece 1 kg et için tüketiliyor.
 
 
Aslında suyu doğrudan değil dolaylı olarak daha fazla tüketiyoruz. Bir malın veya hizmetin üretimi için kullanılan su kaynaklarının toplam miktarına suyun ayakizi denir. Su ayakizi, suyun tüketim göstergesidir. Üretimde kullanılan suya sanal su ya da gizli su da denmektedir.
İnsan vücudunun 70’nin su olduğunu biliyoruz. Bu nedenle bir kişinin solunum, teleme, boşaltım gibi insanı faaliyetler sonucunda harcadığı su miktarını günlük en az 2 litre su içerek karşılamaktadır. Diğer kullanımlarımız olan, banyo, tuvalet, mutfak için ortalama günlük 200 litre su kullanmaktayız. Bu miktar az gelişiş ülkelerde 60 litrelere kadar düşmekte ve gelişmiş ülkelerde 700 litreye kadar çıkmaktadır.
 

Ülkemizde suyun en büyük kısımını 72 ile tarımda, 18’i evlerde ve daha az payı 10’nunu endüstride  kullanmaktayız.
 
Etiketler: RIZA, ÖLMEZ:, SU, HAYATTIR..(3),
Yorumlar
Haber Yazılımı