Rıza ÖLMEZ Deprem Ve Psikolojik Travma....
Yazı Detayı
19 Şubat 2023 - Pazar 19:12
 
Deprem Ve Psikolojik Travma....
Rıza ÖLMEZ
 
 

DEPREM ve PSİKOLOJİK TRAVMA

 
İnsanların travmayla başa çıkmalarına yardımcı olacak standart bir yöntem yoktur. Kişiye ve şartlarına bağlı hareket etmek önem kazanmaktadır.
 
Bireyin kişiliğine ve yaşam biçimine uygun, yaşama geçirilebilir nitelikte yöntemler gereklidir.
 
Başa çıkma stratejileri arasında; problem odaklı baş etmede, stresli durumu kontrol ederek değiştirmeye yönelik çabalar duygu odaklı baş etmede ise stresin neden olduğu, kişiyi huzursuz eden duyguları düzenlemeye yönelik çabalar oluşmaktadır.
 
Çocuklar ne görürse onu uygulayacağından, bu bahsedilen önlemlerin sözde kalmaması ve çocukların bu sakinliği yanlarındaki büyüklerinde gözlemleyebilmesi gerekmektedir.
Rahatlatıcı müzik dinleme, nefes egzersizleri ve gevşeme çalışmaları, anksiyete ve depresyonu hafifletmede başvurulabilecek yan etkisiz ve yararlı  yöntemlerdir. Günlük yaşamı düzene koyan bir plan yapılması, belirsizlik endişesini azaltmada yardımcıdır.
 
 
Doğada insan sağlığı için çeşitli yararları olan birçok bitki bulunuyor. Bu bitkiler çeşitli vitamin ve faydalarıyla vücut sağlığına yarar sağladığı gibi psikolojik olarak da insanları yatıştırıcı etkileri bulunuyor.
 
ADA ÇAYI;
 
-Depresyonu ve stresi azaltır.
-Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
-Beyin fonksiyonlarını geliştirir.
-Ağız ve diş eti hastalıklarına iyi gelir.
-Cilt leke ve hastalıklarında kullanır.
-Mide ve kolestrol hastaları için rahatlatıcı etkisi vardır.
-Menopoz sonrası belirtileri hafifletir.
-Sindirim sistemini korur ve ishale iyi gelir.
-Aşırı terlemeyi azaltır.
 
LAVANTA;
 
Stresle ilgili baş ağrılarında etkili bir iyileştiricidir. Depresyonla ilgili aşırı sinirlilik durumunda yatıştırıcı olur. Uykusuzluk halini giderir. Kusma refleksini bastırır.
 
MELİSA;
 
Melisa çayı, halk arasında da sakinleştirici etkisiyle biliniyor.
Uykusuzluk problemlerine iyi gelir. Doğal bir ağrı kesicidir, Sakinleştirici özelliği vardır, Stresi önler, Mide rahatsızlıklarına iyi gelir, Adet sancılarını hafifletir, Tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur, Konsantrasyonu artırır.
 
PAPATYA;
 
Sakinleştirme, gevşetme gibi özelliklere sahip.
Hem antioksidan etkileri hem de sedatif özellikleriyle bu çay, sinir ve stresi yatıştırma, kaygı, huzursuzluk gibi olumsuzlukları azaltma konusunda da bize yardımcı olur..
 
KANTARON;
 
Stres konusunda en etkili doğal destekçiler arasında gösterilen kantaron çayı, sadece stresin azalmasını sağlamakla kalmıyor, strese bağlı uykusuzluk ve baş ağrılarının da azalmasını sağlıyor.
 

Bir dahaki yazımızda görüşmek dileğiyle sağlıkla kalın.

 
Etiketler: Deprem, Ve, Psikolojik, Travma....,
Yorumlar
Haber Yazılımı