Rıza ÖLMEZ Rıza ölmez; Stevia Mı Şeker
Yazı Detayı
08 Temmuz 2023 - Cumartesi 14:01
 
Rıza ölmez; Stevia Mı Şeker
Rıza ÖLMEZ
 
 
Stevia, Paraguay ve Brezilya'da yüzyıllardan beri tatlandırıcı ve tedavi edici özellikleri nedeniyle kullanılan stevia Japonya'da da otuz yılı aşkın bir süredir milyonlarca kişi tarafından tatlandırıcı ve gıda katkısı olarak kullanılmaktadır.
 
 
Ancak yine de uzmanlar, bu tarz kullanımlardan önce mutlaka bir doktora danışılmasını ve alınacak onay doğrultusunda kullanılmasını tavsiye ediyor. Diyetisyenlere göre de ölçülü tükettiğiniz sürece Stevia sizin için sağlıklıdır. Ancak çok fazla Stevia tatlandırıcıları böbrek ve karaciğerde gaz, mide bulantısı ve iltihaplanmaya neden olabilir.
 
 
Çok fazla kullanırsanız ağızda acı bir tada neden olabilir. Sigarayı bırakmak isteyenlerin sıkça kullandığı stevia, insanları şeker tüketiminden uzaklaştırır ve ağızda uzun süreli tatlı bir aroma bırakır. Stevia şekeri, şekerin yer aldığı yiyecek ve içeceklerde tercih edilmektedir. Kalorisi düşük olduğundan dolayı daha sağlıklı ürünler meydana getirir.
 
 
Stevia'nın kalori değeri sıfırdır. Bu nedenle, diyet, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kabızlık, depresyon ve asabiyete karşı olumlu etkileri var. Mide ve bağırsak florasını, asit alkali dengesini koruyor. Günümüzde özellikle belirli bir diyet programı uygulayan herkesin merak ettiği konulardan biri de stevia çayı zayıflatır mı konusudur. Bu bitkiden elde edilen özütün, kan şekerini düzenleyici etkileri olduğu söylenmektedir.
 
Stevia'nın insülin duyarlılığını ve hatta salınımını arttırıcı etkilerinin olduğunu gösteren bazı araştırmaların varlığı diyabet tedavisinde kullanımını destekler niteliktedir.
 
 
Öncelikle Stevia çayının, başlı başına bir zayıflama çayı olarak görülmediğini söyleyebiliriz. Ancak stevia bitkisi düşük kalorili bir tatlandırıcı olarak kullanılıyor.
 
 
STEVIA: Hem tatlandırıcı özelliğe sahip hem de sıfır kalori olan, diyet gıdalarda da rahatlıkla kullanılabilen stevia, tam adı "stevia rebaudiana" olan şeker otu bitkisinden üretiliyor.
Stevia bitkisinin ihtiva ettiği Steviosid maddesi, vücudumuzdaki tat duyuları tarafından normal şekerin 250-300 katı daha şekerli olarak algılanmaktadır. Bu nedenle bir tutam şeker bitkisi tozu, bir litre çay, kahve veya diğer içecekleri tatlandırmaya yeterli olmaktadır.
 
 
Stevia hiç şeker içermemesine rağmen tatlı bir bitkidir ve kalorisi sıfırdır.
Stevia'nın sofra şekeri veya diğer tatlandırıcılardan çok daha tatlı olduğunu hatırlamak da önemlidir, bu yüzden fazla kullanmak gerekli değildir. Bu arada, tam yapraklı stevia, birçok kişi tarafından sofra şekerine veya rafine edilmiş Stevia'ya alternatif ve güvenli bir seçenek olarak görülür.
 
 
Sonuç olarak, Stevia gibi daha doğal, düşük kalorili tatlandırıcıların popülaritesi günden güne giderek artmaktadır.
 
Etiketler: Rıza, ölmez;, Stevia, Mı, Şeker,
Yorumlar
Haber Yazılımı